Sinop'taki yol genişletme kazısından 2 bin 500 yıllık lahit bulundu

29 Kasım 2012 Perşembe 17:43
Sinop'taki yol genişletme kazısından 2 bin 500 yıllık lahit bulundu






SİNOP (CİHAN)- Sinop il merkezinde yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında 2 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen lahit içinde 21 parça eser ile bir kadın iskeleti bulundu.

Müze bahçesinde konu ile ilgili bilgi veren Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, kazı çalışmaları sırasında bulunan eserlerin Sinop Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alındığını söyledi. Tosun, Şehir merkezinde yapılan bir alt yapı kazı çalışmaları sırasında 21,5 metre boyunda, 91 cm eninde 71 cm derinliğinde olduğu ve kireçtaşından yapıldığı, içerisinde bir kadın mezarının yer aldığı bir lahdin bulunduğunu, Müze müdürlüğü uzmanlarınca ilk etapta lahitte yapılan incelemede pişmiş toprak kaplar ve takıların bulunduğu, mezarın ilk belirlemelere göre M.Ö. 4.-5 yüzyıllara ait olduğunun tahmin edildiğini, lahitte ilgili olarak Kültür Ve Turizm Bakanlığından gelecek ekibin yapacağı çalışmalar sonrasında daha detaylı bilgilerin alınacağını belirtti.

Tosun, yol yapım çalışmaları sırasında bulunan lahit ve içerisinde ki eserlerin Karadeniz'de şu ana bulunan en eski ve en önemli hazinesi olduğunu ifade eden Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, 21 Kasım tarihinde merkez Gelincik Mahallesi'nde elektrik alt yapı çalışmaları sırasında iş makinesi tarafından söz konusu lahit bulundu. Olayın bize haber verilmesi andından, anında müdahale ederek lahiti hiç açmadan müzemize taşıdık. Müze elemanları tarafından lahit içinde bir kazı çalışması başlattık. Çamur ve mille dolu olan lahitin içindeki tüm bulgular tek tek özenle ortaya çıkartıldı. İlk bulgulara göre M.Ö. 5. yüzyıla, yani Helenistlik döneme ait bir bayan lahiti olduğunu tespit ettik. Süs eşyaları ve altın kolyeleri lahit içerinden çıkan iskeletin yanında gömülü olarak bulundu. Ve o dönemde öldükten sonra hayatın devam edeceği ve ölen kişinin eşyalarını kullanacağı inancı hakim olduğunu görüyoruz. Teknik heyet tarafından yapılacak olan temizlik çalışmaları ve eserlerin kırılan parçalarının yapıştırılmasından sonra görsel olarak sergileyeceğiz. Karadeniz Bölgesi'nde bulunan en eski ve en zengin bir hazine. İlimizde de bu güne kadar hiç açılmamış bir lahit çıkmamıştı. Çok lahitler çıktı, ancak üzeri tam kapalı bir lahit bulmadık. İlk kez böyle bir esere rastlıyoruz. İlimizin zenginliği açısından önemli bir eser. Maddi değeri olarak çok yüksek bunu burada hesaplamamız mümkün değil Yurt içi ve yurt dışından bir çok ziyaretçisi olacağına inanıyorum. Böyle bir esere de kavuştuğumuz için ilimiz adına mutluyuz. Lahitin içinden 13 adet parça çıktı. Belki bunların bazıları dünyada bile ender rastlanabilecek nitelikte. Mesela müzemizin en kıymetli parçalarından birinin boyalı hali bu lahitte çıktı. Biz bunun boyalısını müzemizin en kıymetli eseri olarak sergiliyoruz. diye konuştu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.