Soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlar uyarılıyor

29 Kasım 2012 Perşembe 17:44
Soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlar uyarılıyor






GAZİANTEP (CİHAN)- Kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte, Türkiye'de soba zehirlenmelerinin en çok yaşandığı illerden Gaziantep'te Toplum Destekli Polis, Şehitkâmil Kaymakamlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü vatandaşları uyarıyor.

Toplum Destekli Polisler tarafından verilen seminerlerde, soba zehirlenmelerini en aza indirmek ve yaşanan ölümleri azaltmak için vatandaşlar bilgilendiriliyor. 29 Mayıs Mahallesi Hatice Müjgan Kayalı Sosyal Tesisi'nde gerçekleştirilen programda, soba zehirlenmesini engellemek için vatandaşların yapması gerekenler hakkında bilgi verildi. Ayrıca, sobadan karbonmonoksit sızıntısı olduğu durumlarda alarm veren 750 adat dedektör dağıtıldı.

Gaziantep'te, 2011 yılında 312 zehirlenme vakası yaşanırken, 2012 yılında bu oran 132 oldu. Geçen yıl, Gaziantep'te 630 kişi soba zehirlenmesine maruz kalırken, 2012 yılında bu oran 324'e indi. Yapılan çalışmalarla zehirlenme oranı yüzde 58'lerden yüzde 49'lara kadar indi.

Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, verilen seminerler ve soba zehirlenmesi ile ilgili olarak şunları kaydetti: Bu çalışmanın özü, geçen sene ve daha önceki senelerde maalesef birçok vatandaşımızı kaybettiğimiz soba zehirlenmesi. Bu çalışmayı şüphesiz destekliyoruz. Geçen senelerdeki bu ölümlerden dolayı sayın valimizin talimatı oldu. Bu ölümlerin daha da azaltılması için nasıl tedbir alınırdan, bir tanesi de bu dedektörlerin alınıp özellikle fakir vatandaşlara dağıtılması konusu. Böyle bir emir verdi sayın vali. Bu emri biz değerlendirdik. Bizim ilçemizden şu anda bin 200 adet cihaz alıp dağıttık. Maksat, en gariban, bu cihazları alıp kullanamayacak vatandaşlara bu cihazları vermek ama asıl önemlisi vatandaşların insan yaşamının soba zehirlenmesinden ölümü sıfırlamak ve hiç ölüm olmamasını sağlamak.

Aydın, insanların kendi evlerinde tedbir almasını istediklerini ifade ederek, Buradaki arkadaşlar o eğitimi veriyorlar. Soba nasıl yakılacak ? Soba zehirlenmesine karşı nasıl tedbirler alınacak ? Pencereler ne zaman açılacak ? Soba ne zaman söndürülecek ? Bu teknik bilgiler aktarılıyor. Biz de vatandaşlara dedektör dağıtarak bu bilgiyi takviye ediyoruz. diye konuştu.

Seminere katılan Elvan Ateş isimli vatandaş ise Daha dikkatli olmayı öğrendik en azından. Mesela o şapkaların faydası olduğunu bilmiyordum ben. Faydası olduğunu öğrendim. şeklinde konuştu.

Hurşit Süriker isimli vatandaş da 3 buçuk aylık bir kızı olduğunu belirterek, Benim de 3 buçuk aylık bir kızım var. Ben de soba yakıyorum evde. Tedirgindim. Bu cihazın çok faydası olacak. Sobayı yakmayı daha iyi öğrendik. Bilmediğimiz şeyler vardı, onları öğrendik. diye konuştu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.