Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapıyor

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:18
Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapıyor






ANKARA (CİHAN)- Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. Seçildiği 10 Eylül tarihinden sonra yurt dışına ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapacak olan Mahmud, 4-7 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de bulunacak.

Heyetinde, Somali Federal Hükümeti´nin dört bakanı ile Somali genelkurmay başkanının da yer alması öngörülen konuk cumhurbaşkanı, 5 Aralık Çarşamba günü Ankara´da başlayacağı resmi görüşmelerin ardından, temas ve incelemelerine 6 ve 7 Aralık günlerinde İstanbul´da devam edecek. Cumhurbaşkanı Mahmud´un, İstanbul´da Türk iş çevreleri ile biraraya gelmesi de öngörülüyor.

Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud'un ziyareti, 16. yüzyıla uzanan tarihi bağların bulunduğu Somali´ye yönelik çok boyutlu desteğin pekiştirilmesi ve bu ülkeyle her alanda geliştirilmekte olan işbirliğinin kapsayıcı bir yaklaşımla güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda yeni ve somut bir adım oluşturacak. Ziyaret çerçevesindeki görüşmelerde, 'Afrika Boynuzu' başta olmak üzere kıtada öne çıkan bölgesel meseleler ile güncel uluslararası gelişmeler de ele alınacak. Somali, yıllardır süregelen iç çatışma ortamını, uluslararası camianın katkıları ile sağlanan uzlaşı temelinde geride bırakırken, son 21 yılın en meşru ve temsil yeteneği en yüksek yönetimine de kavuştu.

THY SOMALİ´NİN DÜNYA İLE BAĞLANTISINI SAĞLAYAN ULUSLARARASI TEK HAVAYOLU

Afrika Birliği´nin, 2008´den bu yana stratejik ortağı olan Türkiye, Somali´nin istikrar ve refahının, bölgesel barışın temel taşlarından birini oluşturduğu inancıyla, Somali'nin tecrit edilmişliğinin ve yalnızlığının kırılması yönünde yoğun çaba sarfederken, iç siyasi uzlaşıyı her aşamasında yakından destekledi. Türkiye, bugün de Somali´deki insani yardım faaliyetlerinde gerek resmi, gerek sivil toplum kuruluşları aracılığıyla öncü rol oynuyor. Yeniden imar ve kalkınma çalışmalarına aktif katkıda bulunuyor. Mogadişu Büyükelçiliği'ni 1 Kasım 2011 tarihinde yeniden açan Türkiye, halen Yemen ile birlikte Afrika dışından Somali´de bu seviyede diplomatik temsilciliği bulunan iki, toplamda ise altı ülkeden biri. Türk Hava Yolları (THY) da geçtiğimiz Mart ayında başlattığı İstanbul-Mogadişu seferleriyle Somali´nin dünyayla bağlantısını sağlayan ilk ve tek uluslararası havayolu oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Somali ile ilişkilere verdikleri önem ve öncelik çerçevesinde, Somali´nin önceki Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed de 17-21 Nisan 2009 tarihlerinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmuş, ayrıca, 21-23 Mayıs 2010 ve 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul´da gerçekleştirilen iki Somali konferansı ve 17-20 Ekim 2011 tarihlerinde ev sahipliği yaptığı 27. İSEDAK Toplantısı münasebetiyle üç kez daha Cumhurbaşkanı Gül'ün misafiri olmuştu.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.