Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kahramanmaraş´ta Anıldı

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:13
Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kahramanmaraş´ta Anıldı






KAHRAMANMARAŞ (CİHAN)- Hacı Bayram-ı Veli´nin hocası Somuncu Baba ile Divan şairi Osman Hulusi Ateş efendi Kahramanmaraş´ta düzenlenen bir panelle anıldı.
Merkezi Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan Hulusi Efendi Vakfı tarafından 7 ayrı ilde düzenlenen panellerin sonuncusu Kahramanmaraş Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Kur´anı Kerim´in okunmasının ardından panelin vakıf adına açılış konuşmasını yapan Nazmi Değirmenci, Allah dostlarının önemine değindi. Değirmenci Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli, Somuncu Baba ve Şeyh Edebali gibi veliler olmasa ne Osmanlı, ne de Selçuklu olurdu. dedi.
Maneviyat büyüklerini anlamak için onların yaşantılarının örnek alınması gerektiğini anlatan Değirmenci, askerlik görevini Kahramanmaraş´ta yapan Hulusi efendi için şehrin özel bir yere sahip olduğunu belirtti.

Anma programında Somuncu Baba ve Hulusi Efendinin hayatını konu alan sinevizyon gösterisinin ardından panelistler konuşma yaptı. Panele konuşmacı olarak katılan Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar Allah dostlarının hayatlarının iyiliklerle dolu olduğunu dile getirdi. Ali Akpınar, Kur´an İslama uyanları hayra çağırıp, iyilikleri emreden, kötülüklere dur diyen bilinçli bir toplum oluşmasını bildiriyor. Eğer bu ayetleri insanlar hayatlarına tatbik etseydi bu gün dünyada yaşanan problemler içinde boğulmazdık. Hayra çağırmak için hayır adamı olmak, iyiliklere çağırmak için iyi olmak, kötülüklere dur diyebilmek için kötülüklerden uzak durmak gerekiyor. Gönül adamları, hayır sırları açanlar, açtıkları sırlarda yüzlerce insanı ardından sürükleyip o ilahi sevaplara kavuşmalarını sağlayanlardır şeklinde konuştu.

Uzman tarihçi Resul Kesenceli de İstanbul´un fethinin perde arkasında Somuncu Baba'nın olduğunu belirtti. Kesenceli, Somuncu Baba´nın yetiştirdiği Hacı Bayram-ı Veli ve talebelerinin Osmanlı coğrafyasını manevi etki altına alarak insanları iyiliğe sevk ettiklerini kaydetti.

Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından panelistler ile programa katılan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Özsoy, İl Müftüsü Muhammet Gevher ve AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç´a günün anısına birer plaket verildi. İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği paneli çok sayıda vatandaş ayakta izlerken, programın sonunda katılımcılara Somuncu Baba Sebil Ekmeği dağıtıldı.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.