Son Dakika Adrasan, Adrasan'da yangın büyüyor: Her yıl aynı yangın

Adrasan'da akşam saatlerinde çıkan orman yangını söndürülemedi. Çok sayıda ev ve otel yangın yüzünden tahliye edildi. Son 4 yılda defalarca kez yanan Adrasan Ormanlarına, Bakanlık daha önce 250 bin adet fidan dikmişti,

27 Haziran 2016 Pazartesi 02:37
Son Dakika Adrasan, Adrasan'da yangın büyüyor: Her yıl aynı yangın






Son Dakika Adrasan, Adrasan'da yangın büyüyor: Her yıl aynı yangın


Türkiye'nin en güzel en sakin tatil yerlerinden biri olarak bilinen Antalya Adrasan'daki orman yangını yüzünden 200 hektara yakın orman alanı kül oldu. Evlere de sıçrayan orman yangınını söndürmek için itfaiye ekipleri büyük mücadele veriyor. Geçtiğimiz yıl haziran ayında aynı bölgede çıkan yangında 140 hektarlık orman alan kül olmuş, bakanlık Adrasan'daki izleri silmek için ilk aşamada 30 adet fidan dikmişti.

Aynı bölgede bu yıl 4 kez yangın tehlikesi atlatıldığını belirten yetkililer vatandaşların bu konudaki duyarsızlığının Adrasan'ı ateşe attığını söylüyorlar. 2013, 2014 ve geçtiğimiz yıl çıkan yangınlarla kül olan yüzlerce hektar alana Orman Bakanlığı bu yılın başına kadar 250 fidan dikimi gerçekleştirmişti. Son yangının elektrik tellerinden saçılan kıvılcım yüzünden meydana geldiği iddiaları henüz netlik kazanmadı.


ADRASAN'DA 150 HEKTARIN ÜZERİNDE ALAN YANDI

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Adrasan'daki yangını söndürmek için tüm Türkiye'deki ekipmanlarını Antalya'ya yığdıklarını belirtti. Adrasan'da şu ana kadar 150 hektarın üzerinde alanın yandığını aktaran İsmail Üzmez, "Kumluca Erentepe'deki yangını kontrol altına aldık. Olimpos'ta çok şiddetli rüzgar var. Uçakları helikopterleri buraya yönlendirmemize rağmen aşırı dağlık olması nedeniyle zorluk yaşadık. Olimpos yangınının insanlara ve yerleşim yerlerine zarar vermemesi için karşı ateşle istikametini çevirdik. Yangını tepelere doğru aktardık. 100 arazöz, 20 dozer, uçak, helikopter ve 500'ün üzerinde personelimizle bu yangını söndürmek için sabaha kadar çalışacağız" diye konuştu.

BAŞKAN ÇETİNKAYA: YANGIN YERLEŞİM YERLERİNİ TEHDİT EDİYOR

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, rüzgarın etkisiyle yangının yerleşim yerlerini tehdit ettiğini söyledi. Sıçrama olasılığına karşı önlem amaçlı Olimpos'u tahliye etme kararı alındığını kaydeden Başkan Çetinkaya, İlçe Jandarma Komutanlığı ve belediye ekiplerinin halkı megafonlarla bu konuda uyardığını kaydetti.
Yerleşim yerlerinin yanı sıra otel, motel ve tatil köylerinin tamamını boşaltmaya başladıklarını anlatan Başkan Çetinkaya, "Yangın çok hızlı ilerliyor. Rüzgar çok çabuk yön değiştiriyor. Çok kuru bir hava var. Bu nedenle Olimpos bölgesini tahliye ediyoruz" dedi.
Yangının çıkış nedeni hakkında henüz bilgi sahibi olmadıklarını anlatan Başkan Çetinkaya, "Yangın şu ya da bu nedenle çıktı demek doğru değil. Her ihtimali değerlendirmek ve somut veriler üzerinden hareket etmek doğru olacak" diye konuştu.

Başkan Çetinkaya, orman içindeki bazı evlerin de yangın nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.


BAKAN ÇAVUŞOĞLU: TÜM ZARARI KARŞILAYACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kumluca İlçesi'nde Erentepe ve Adrasan mahallelerinde çıkan yangınlar hakkında Kumluca Kaymakamı Polat Kara'dan bilgi aldı. Kumluca Devlet Hastanesi toplantı salonundaki toplantıda Kaymakam Kara, yangınların son durumu hakkında bilgi aktardı. Buradaki toplantıya, Bakan Çavuşoğlu'nun yanı sıra, Ak Parti Antalya milletvekilleri İbrahim Aydın ve Atay Uslu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya ve çeşitli kurumların müdürleri katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Bakan Çavuşoğlu ve yanındakiler Erentepe Mahallesi'ndeki bir kahvehanede vatandaşlarla bir araya geldi.
Bakan Çavuşoğlu, vatandaşlardan zararı hakkında bilgi aldı. Bakan Çavuşoğlu, "Yangında zarar görenlere devlet olarak yardım edeceğiz. Zararınızı karşılayacağız. Yeter ki sizlerin canına bir şey olmasın. Allah devletimize zeval vermesin" dedi.

Bölge sakinleri Bakan Çavuşoğlu'dan mahalle içindeki enerji nakil hatlarının bir an önce yenilenmesini ve yine mahalle içine yapılacak sulama göletinin hayata geçirilmesini istedi. Bakan Çavuşoğlu, isteklerin ihale sürecinin tamamlanmasından sonra yerine getirileceğini kaydetti.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez'in, "Bir vatandaşımızın sorumsuzca yaktığı ateşin cezasını çekiyoruz, sera atıklarınızı rasgele yerlere dökmeyiniz" sözlerini hatırlatan bir mahalle sakini, "Yangını biz çıkarmadık. Çünkü aynı noktada 4 defa yangın çıktı. Burada vatandaşları suçlayıp elektrik kurumunu temize çıkarmayın" dedi.
Bu sözler üzerine Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Medyada çıkan her söze itibar etmeyin. Sorun anlaşılmıştır. Gereğini yerine getireceğiz, fazla tartışmaya gerek yok" diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, bölgedeki incelemenin ardından helikopterle Kumluca'dan ayrıldı.

ALEVLER 7 EVİ KÜL ETTİ

Antalya'nın turizm merkezi Adrasan'da çıkan orman yangınında söndürme çalışmaları devam ediyor. Öğle saatlerinde alevlerin başlangıç noktasına yakın ormanlık alanın denize uzak bölümdeki Seylemit Mahallesi'nin bir bölümünde 7 ev tamamen kül oldu. Mahalle sakinlerinin alevlerin yaklaşması üzerine tahliye ettiği evler tamamen kül oldu. Kullanılamaz hale gelen evlerde yaşayanlar, alevlerin söndürülmesinin ardından mahallerine geldi. Yanan evlerini, eşyalarını gören ev sahiplerinin üzgün olduğu gözlendi. Evlerin yanındaki ahırlarda ise yaklaşık 50 küçükbaş hayvan ile tavuklar telef oldu.

İKİ YIL ÖNCE DE YANMIŞTI (Kaynak Bakanlık Arşivi)
Mahalle sakinlerinden Durmuş Üraz, orman yangının mahallesine yaklaştığında evini alevlerden korumak için çaba sarf ettiğini anlattı. Yanan evlerin akrabalarına ait olduğunu dile getiren Üraz, kendisine ait 40 koyunun bulunduğu ahırın yandığını ve hayvanlarının telef olduğunu söyledi. Mahalledeki 7 evin yanmasından büyük üzüntü duyduğunu anlatan Üraz, evlerde yaşayanların zor durumda kaldığın belirtti.

ALEVLERİN GÖLGESİNDE İFTAR AÇTILAR

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı tatil cenneti Adrasan’da bugün öğle saatlerinde başlayan orman yangını, Musa Dağı’ndan Olimpos’a geçti. Tedbir amacıyla otellerin boşaltıldığı ve birçok işletmenin de kapatıldığı Olimpos ve Adrasan arasındaki tepeliklerde gün boyu devam eden orman yangın, havanın kararmasıyla birlikte kendini daha çok gösterdi. Elektriklerin kesik olduğu bölgede halk ve işletmelerini terk etmeyen vatandaşlar da iftarlarını karanlıkla yaptı. Çok geniş bir alanda ve birbirinden farklı onlarca noktada devam eden yangına müdahale devam ediyor. Havanın kararması nedeniyle helikopter ve yangın söndürme uçağı müdahale edemiyor. Jandarmanın köylülere ve tatilcilere yönelik can güvenliği uyarıları da sık sık yapılıyor.
Son Güncelleme: 27.06.2016 02:46
Anahtar Kelimeler:
Son Dakika Adrasan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.