Son Dakika Darbe haberi, Cuntanın bir numası gözaltında

Darbe gecesi ne oldu? Darbe'yi kim planladı. Askeri darbe nerede başladı? Askeri darbeye Amerika destek verdi mi? Darbeciler neyi hedefledi. Tüm bu soruların cevabı haberin devamında...

17 Temmuz 2016 Pazar 04:02
Son Dakika Darbe haberi, Cuntanın bir numası gözaltında






Son Dakika Darbe haberi, Cuntanın bir numası gözaltında

Darbe gecesi ne oldu? Darbe'yi kim planladı. Askeri darbe nerede başladı? Askeri darbeye Amerika destek verdi mi? Darbeciler neyi hedefledi. Tüm bu soruların cevabı haberin devamında...



Son dakika haberleri, Türkiye'yi kaosa sürükleyen darbe girişiminin bastırılmasının ardından son derece önemli detaylar da ortaya çıktı. Darbecilerin Yüksek Askeri Şura öncesi hayata geçirdiği kalkışma planına yoğun olarak Türk Hava Kuvvetleri'nden destek gelmesi, çok sayıda savaş uçağı ve helikopterin saldırılarda etkin olarak kullanılmasının ardından başlatılan soruşturmada Hava Kuvvetleri eski komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün Cuntanın lideri olduğu ortaya çıktı. Türkiye ile Rusya'yı savaşın eşiğine getiren Rus uçağının düşürülmesi olayının da aynı cunta tarafından planlandığı ortaya çıktı. Bu konuda sürdürülen soruşturmanın da Darbe girişimi dosyasında ayrı olarak ele alınacağı bildiriliyor...
Cuntacılara Amerika'nın destek verdiği iddiaları ise araştırılıyor.

İncirlik Üssü'nden kalkan tanker uçaklarının, Ankara ve İstanbul semalarında sürekli alçaktan uçarak halk üzerinde korku yaratmayı hedefleyen F-16 savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaptığı ortaya çıktı. Güney Amerika ülkelerinde ABD destekli Cuntaların kullandığı yöntemlerin Darbe girişimi gecesi Ankara'da tatbik edildiğini belirten uzmanlar 'Türkiye'nin komşuları ile ilişkilerini yeniden düzeltmeye başladığı bir sırada, özellikle Rusya ile yeniden yakınlaştığı bir dönemde darbe için düğmeye basılması dikkat çekici' yorumlarını yapıyor. 12 Eylül, 28 Şubat ve Demirel'in muhturalarla iktidardan uzaklaştırıldığı yıllarda Ankara Moskova ilişkilerinin zirveye çıktığına işaret eden uzmanlar 'Türkiye'de cuntacıların zamanlaması Amerikan çıkarlarının zarar gördüğü dönemlere rastlıyor' değerlendirmesine neden oldu.


DARBE GİRİŞİMİ GECESİ NE OLDU?

Cuntanın Ankara ve İstanbul'da yoğunlaşan faaliyetlerin komuta merkezi olarak Ankara yakınlarındaki Akıncı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı olduğu ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları gibi TSK içinde kritik karargahların basılarak görev yapamaz hale getirilmesinin ardından cuntacıların Adana İncirlik'te bulunan Amerikan üssünden de destek aldığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tatil için bulunduğu Marmaris yakınlarındaki otelin Bordo Bereli olduğu bildirilen 40 kişilik özel tim tarafından basıldığı, burada çatışmaların yer yer sabaha kadar sürdüğü ortaya çıktı. Darbe girişiminin haber alınmasının ardından Erdoğan'ı korumak için aldığı önlemler karşısında cuntacı saldırganların kaçtığı, kaçarken arızalanan helikopteri de otel yakınlarına terkettiği anlaşıldı.

DÜĞÜNÜ BASARAK KOMUTANI KAÇIRDILAR

Cuntacıların askeri darbe girişimi sırasında Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın nasıl rehin alındığı ortaya çıktı.

Dün gece Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Şanver’in kızının Moda Deniz Kulübü’nde düğün töreni vardı.

Orgeneral Ünal ve Hava Kuvvetleri Komuta kademesi bu düğün törenindeydi.

Düğün devam ederken 5 askeri helikopter kulübün bahçesine havadan ateş açarak indi. Havacı kamuflaj kıyafeti bulunan askerler, helikopterlerden hızla inerek Orgeneral Ünal ve Orgeneral Şanver dahil bütün üst düzey komutanları rehin alarak götürdüler.



YAŞ ÜYESİ VE ESKİ HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI VE DAMADI PLANLADI

Yaşanan darbe girişiminin ardında Hava Kuvvetleri'nin eski komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile damadı Yarbay Hakan Karakuş çıktı. Akın Öztürk gözaltına alındı. İşte darbe girişiminde yaşananlar…

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bir grubun darbe girişiminin önlenmesinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, eski Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Akın Öztürk Ankara Kazan İlçesi’ndeki Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gözaltına alındı. Burada bulunan diğer askerlerin de silahlarını bırakarak teslim oldukları öğrenildi.

ÖZTÜRK 30 AĞUSTOS'TA EMEKLİ EDİLECEKTİ

Orgeneral Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Balyoz operasyonu sonrasında birçok komutanın tutuklanmasının ardından 2013 yılında getirildi. İki yıl komutanlık yaptıktan sonra Ağustos 2015’e görevi Orgeneral Abidin Ünal’a devretti. Orgeneral Öztürk, kalan bir yıllık görev süresini Yüksek Askeri Şura üyesi olarak devam ettirip önümüzdeki 30 Ağustos’ta emekli edilecekti.

TSK BİR YIL ÖNCE UYARILDI

Geçen yıl Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantıları olduğu iddia edilen Akın Öztürk’ün ‘darbe yapabilecek potansiyele sahip olduğu’ geçen yıl bir grup subay tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na bildirildiği öğrenildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, devletten temizlenmeye başlanan FETÖ bağlantılarına sahip general ve amirallerin önümüzdeki günlerde yapılacak olan Yüksek Askeri Şura’da emekli edileceklerinin belli olması üzerine Orgeneral Öztürk’ün düğmeye bastığı ortaya atılan iddialar arasında. İddiaya göre darbe başarılı olsaydı, Akın Öztürk Genelkurmay Başkanı olacaktı.

DARBE GECESİ DÜĞÜN VARDI

Dün gece, Eskişehir’de bulunan ve Hava Kuvvetleri’nin tüm vurucu güçlerinin komutanı olan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral İlhan Şanver’in kızının İstanbul’da düğünü vardı. Moda Deniz Kulübü’ndeki düğüne tüm Hava Kuvvetleri üst düzey komuta kademesi davetliydi. Başta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal olmak üzere tüm havacı generaller ve üst düzey komutanlar İstanbul’a gelmişti. Düğüne katılmayan tek komutan ise Orgeneral Akın Öztürk’tü.



ANKARA'DA DÜĞMEYE BASILDI

Orgeneral Akın Öztürk, dün gece 22.00’de Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan F-16’ların kaldırılması ile operasyon için düğmeye bastı. Bu operasyon, Öztürk’ün damadı Hava Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş’un komutanı olduğu Akıncı Üssü’ndeki 141. Filo’da başladı. Yarbay Karakuş, iki yıl önce Ankara’da Kuveytli diplomatlarla kavga etmiş ve çıkan arbedede darp edilerek ismi gündeme gelmişti. Hava Kuvvetleri’nin karargâh filosu olarak bilinen 141. Filo’nun personeli dün öğleden sonra ‘Bugün filo komutanının emriyle erken paydos edilecek’ denilerek lojmana gönderilmişti. Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları'nın basılarak darbeye destek vermeye zorlandığı, emir komuta zincirinin kırılarak TSK ana komuta kademesinin devre dışı bırakılmak istendiği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı Org.Hulisi Akar ve arkadaşlarının kaçırılmasının, darbecilerin üstünde titizlikle durduğu eylem olduğunu belirten yetkililer, Komuta kademesinin saf dışı edilerek oluşturulan kaos ortamının Türkiye'nin savunma sistemlerini 24 saatten fazla süreyle çökerttiğin, ülkenin büyük bir kaosun eşiğinden döndüğünü belirttiler.

ÖZTÜRK’ÜN AİLESİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Ankara’da gözaltında bulunduğu bildirilen Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk, yakınları aracılığıyla DHA’ya açıklama yaptı. Öztürk’ün açıklaması şöyle:

KAÇIRDIKLARI PAŞANIN YANINDA BULUNMUŞ!

"Yüksek Askeri Şura üyesi olarak milletinin emrinde olan ben Hava Orgeneral Akın Öztürk; kalkışma başladıktan itibaren kısa süre içerisinde bulundukları yere ulaşarak sürekli bir şekilde Sayın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte hareket ettim ve yanında bulundum. Milletimizi ve demokrasimizi hedef alan bu darbe girişiminin hiçbir aşamasında yer almadığım gibi, ülkemiz açısından en az zararla atlatılabilmesi için elimden geleni yaptım. Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal’ın isteği üzerine faillerle bizzat münazara ederek bir an önce hatalarından dönmeleri için gayret sarf ettim"

TANKER UÇAKLAR GÖNDERİLDİ

F-16’ların uzun süre havada kalabilmesi için İncirlik Hava Üssü’nden KC135R tipi iki tanker uçak görevlendirildi. Bu uçaklar önce Ankara’da sonra da İstanbul’da görev yaparak F-16’ların saatlerce havada kalmasını sağladı.

MODA'YA HELİKOPTER İNDİ

Korgeneral İlhan Şanver’in kızının Moda’daki düğününe Ankar’da F-16’lar uçarken bir Sikorsky S-70 tipi helikopter indi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal başta olmak üzere tüm komuta heyeti helikoptere alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Hava Kuvvetleri üst düzey ekibin darbeciler tarafından kaçırılması, üs ve filoların hızlı reaksiyon vermesini önledi.

KARA HAVACILIK'TAN DESTEK

Darbe girişimine Hava Kuvvetleri’nden Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üssü ile İncirlik Adana’daki 10. Tanker Üs Komutanlığı’nın yanı sıra Ankara Güvercinlik’teki Kara Havacılık ve Jandarma Havacılık birliklerinden bazı desteklerin verildiği de ifade edildi. Kalkan Sikorsky S-70’lerin yanı sıra Ankara’da AH-1 Cobra helikopterlerinin uçtuğu, farklı bölgelerde ateş açtığı belirlendi.

O HELİKOPTER VURULARAK DÜŞÜRÜLDÜ

Bu gelişmeler üzerine Hava Kuvvetleri, her an kalkışa hazır tüm üslerdeki F-16 uçaklarını havalandırarak İstanbul ve Ankara’da uçan darbeci güçlerin kontrolündeki F-16’ların peşine düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından darbecilerin kontrolündeki F-16’lara ‘vur emri’ verildi. Bir S-70 helikopteri ise Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 tarafından vuruldu.

ERDOĞAN'IN UÇAĞI İNERKEN ÜZERİNDEN F-16’LAR GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalaman’dan TC-ATA tescilli VIP uçağına binerek, İstanbul Atatürk Havalimanı’na hareket etti. Bir saate yakın Biga semalarında bekleme yapan uçağa, F-16’lar eşlik etti. Ancak uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı’na 03.18’de inmesinden sonra darbeci F-16’lar Bandırma’dan kalkan F-16’lar tarafından kovalandı.

TC-ATA uçağı indikten sonra Florya tarafındaki Genel Havacılık apronuna geçti. Bu sırada iki F-16 uçağının Atatürk Havalimanı üzerinden ses hızını aşarak çok alçaktan uçtu. Bazı hangarların camları kırıldı. Bu sırada uçakların İstanbul hava sahasında KC135R tanker uçaklarından yakıt ikmali yaptığı belirlendi.

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİNİ DARBECİLER PLANLADI

Darbe girişimlerinin ardından akla gelen sorulardan biri de 24 Kasım 2015’te sınır ihlali nedeniyle düşürülen Rus uçağının arkasında darbeci yapının olduğuydu. Uçuşun ardından komuta kademesinin yanı sıra darbeci pilotların kullandığı F-16 ve tanker uçak pilotları, destek veren yer ekipleri tutuklandı.

MEHMET İYİDİL: GÖREVİMİN BAŞINDAYIM

Öte yandan EDOK Başkanı Korgeneral Mehmet İyidil, Doğan Haber Ajansı’na bir açıklama yaptı. Tutuklanmadığını ve görevinin başında olduğunu belirten Korgeneral İyidil, şöyle konuştu:

"Dün gece başlatılmak istenen kalkışmanın tamamen karşısındayım. Cumhuriyet ilkelerine gönülden bağlı, anayasal devlet düzeninden yana vatanını seven bir Türk subayıyım. Birliklerimin tamamı şu anda emir ve komutam altındadır. Özellikle Etimesgut Zırhlı Tümen birliklerinde yapılmak istenen hareket tarafımdan önlenmiştir. Bu faaliyeti başlatanların yayımladığı ‘sözde’ emirde, ben birliğimden alınarak diğer bu faaliyetlere katılmayacağını değerlendirdikleri generaller gibi kuvvet emrine alındığım belirtilmiştir. Halen görevimin başında milletimin ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Genelkurmay Başkanımız ile sıralı komutanlarımın emrindeyim. Bu konuda, başından itibaren Orgeneral Ümit Dündar’ın emirlerini yerine getirdim."

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.