Strese giren ineklere müzik dinletisi

07 Kasım 2012 Çarşamba 10:05
Strese giren ineklere müzik dinletisi








Günümüzde yapılan araştırmalar sonucu, ineklere klasik müzik eserleri dinletilerek süt verimlilik artışının sağlandığı gerçeklik kazanırken, besiciler, radyodan açtıkları Anadolu türküleriyle de ineklerin stresini almaya çalışıyor. Yapıkları uygulamaların sonucundan memnun kalan çiftlik sahipleri, bu yöntemi 25 yıl önce keşfettiklerini belirtiyor. Kulaklarını, radyoda çalan müziğe kabartan inekler ise yanlarında olup biten gürültüyü umursamayıp sakin sakin yemlerini yiyor.

Kahramanmaraş'ta besicilik yapan 55 yaşındaki Halil Kelebek, çiftliğindeki ineklerin süt verimini artırabilmek için 24 saat müzik dinletiyor. Kelebek, bu sayede et ve süt veriminin yüzde 10 oranında arttığını söyledi. İneklerin, süt sağım esnasında hiç tepki vermediğini belirten Kelebek, müzik eşliğinde hayvanların stresten uzaklaşarak süt veriminin arttığını kaydetti.

Kelebek, 1987 yılında kurdukları çiftlikte 250 ineğin yanı sıra 2 deve ve küçükbaş besiciliği de yaptıklarını ifade etti. Kelebek, şöyle konuştu: Hayvanlar da insanlar gibi iyi yapılan müzikten hoşlanıyor. Biz 25 yıldır bu işle uğraşıyoruz. Çiftliğimizdeki ineklere radyodan Türk halk müziği dinleterek bakıyor ve sütlerini sağıyoruz. Müzik sayesinde huzurlu ve stresten uzak bir ortamda sağılan ineklerin, hormon dengeleri değişerek verimi artıyor. Müzik dinleyerek sakinleşen ineklerimiz, memelerinde kalan sütü de bırakıyor. Böylece, aylık süt oranında artış yaşıyoruz. Ahırda müzik çalmadığı gün sağılan süt miktarı anında düşüyor.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.