"Su ürünleri mühendisleri balık ihracatında önemli etken"

29 Kasım 2012 Perşembe 14:00






ERZURUM (CİHAN)- Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, Türkiye'nin balık ve kabuklu ihracatının artış gösterebilmesi için kamu ve özel sektörde istihdam edilen su ürünleri mühendisi sayısının artırılmasının gerektiğini açıkladı.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin balık ve kabuklu ihracatının düşük olduğu belirtildi. Balık ve kabuklu ihracatının yıllık 350 milyon doları bulan Türkiye'nin, 2023 hedefinin 3 milyar 500 bin dolar olarak belirlendiği ifade edildi.

Türkiye'nin balık ve kabuklu ihracatında hedeflenen rakama ulaşabilmesi için sektörde istihdam edilen su ürünleri mühendis sayısının artırılmasının gerekliğine dikkat çeken Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, Ülkemizde yaklaşık 12 bin bu ürünü mühendisi bulunmakta.İstihdam hususunda su ürünleri mühendisleri, Tarım- Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde ve özel sektörde mühendis pozisyonunda yada üniversitelerde akademisyen olarak görev almaktadırlar. Bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerekmekte. Bu mühendislerin kamu ve özel sektörde istihdam edilmesi halinde balık ve kabuklu üretiminde artış ile birlikte Türkiye ihracatta da ciddi bir ivme yakalamış olacak. dedi.

Türkiye'nin 2012 TÜİK verilerine göre yıllık toplam balık ve kabuklu ihracatının 350 milyon dolar düzeyinde olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Atamanalp, Ülkemizin AB ülkelerine ihraç edebildiği tek hayvansal ürün su ürünleridir. Yıllık 350 milyon dolar olan bu rakamın 3,5 milyar dolara çıkartılması ancak su ürünleri sektörünün bileşenlerinin gücü ve ivmesi dikkate alındığında söz konusu. diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, sektördeki büyümenin sürdürülebilir olması için mutlaka resmi kurumlarda gerekse özel şirketlerde teknik personel sayısının arttırılması büyük önem taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki balık ve kabuklu ihracatında bilinçli eğitimli su ürünleri mühendislerin önemli bir etkeni oluşturmakta. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.