Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu eski yerine geri dönüyor

Türkiye Fırak Kalkanı operasyonunun ardından, geçtiğimiz yıl şubat ayı içerisinde gece yarısı taşınan Süleyman Şah Türbesi'ni eski yerine götürmeye hazırlanıyor. Bu konuda bölgede keşif çalışması yapıldığı iddia ediliyor.

02 Eylül 2016 Cuma 23:57
Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu eski yerine geri dönüyor







Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu eski yerine geri dönüyor


Türkiye iç savaşın yakıp yıktığı, her gün katliam haberleri geldiği Suriye'de yeni stratejik bir hamleye hazırlanıyor. Fırat Kalkanı operasyonunun ardından geçtiğimiz yıl Türkiye sınırına taşınan Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerine taşınması gündeme geldi. Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerine götürülmesi için Fırat Kalkanı Operasyonu'nun derinleşerek daha güneye inmesinin ve bölgede güvenliğin tam olarak sağlanmasının hedeflendiği bildiriliyor.




Fırat Kalkanı Operasyonu sonrası halen sınırın sıfır noktasında Eşme bölgesine nakledilen Süleyman Şah Türbesi ile birlikte Saygı Karakolu'nun, uluslararası anlaşmalarda güvence altına alınan eski yerine taşınacağı bildiriliyor.

TÜRKİYE AMERİKA'NIN OYUNUNA MI GELDİ?


Süleyman Şah Türbesi'nde üç ayrı naaş ile birlikte tarihi emanetlerin alınarak Suriye Sınırı'na sıfır noktasına taşınmasının ardından, operasyonla ilgili karanlıkta kalan pazarlıklar da ortaya çıktı.
Türbenin nakledilmesi konusunda Amerikan yönetiminin, dönemin Davutoğlu hükümetiyle 7 kez görüştüğü, terör örgütü DAEŞ'in türbede saygı nöbeti tutan Türk askerlerine saldırı hazırlığı içinde olduğu iddiası ortaya atıldı.

SALDIRI HAZIRLIĞI GÖRÜLMEDİ

Türk istihbaratı, Türk insansız hava araçları ve uydulardan alınan görüntülerde Süleyman Şah Türbesi etrafında her hangi bir terörist hareketliliğin görülmemesine rağmen Amerikalı yetkililerin ısrarla DAEŞ'in saldıracağı bilgisini aktardığı iddia ediliyor. Türbenin taşınmasıyla ilgili kararın alınmasından bir gün önce hiç beklenmedik bir şekilde DAEŞ üyesi teröristlerin türbe yakınlarında görüldüğünü belirten Türk yetkililer 'Oysa bu bölge o dönem en sakin günlerini yaşıyordu. DAEŞ'in bölgede hareketlilik göstermesini gerektirecek bir durum da yoktu, türbe operasyonu bir Amerikan tezgahı' olabilir yorumunu yaptı.

TÜRBE TAŞINARAK PKK KORİDORU İÇİN ALAN AÇILDI

Süleyman Şah Türbesi'nin sınıra sıfır noktasına taşınmasının büyük bir diplomatik hata olduğunu belirten yetkililer şu görüşlere yer veriyor:  'Türkiye Suriye iç savaşının içine sokulmak istendi. Bu arada PKK - YPG terör örgütüne alan açmak için Ankara'nın Türbeyi taşıması diplomatik baskı ve terörist saldırı ihtimalı oluşturalarak kasten aldırıldı. Amerika'nın Suriye'de Türkiye karşıtı oyunlarının en önemli ayağı Süleyman Şah Türbesi'nin taşınması konusunda Ankara'yı ikna etmesi oldu.'

22 şubat 2015 tarihinde gece yarısı düzenlenen bir operasyonla taşınan Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerine ne zaman taşınacağı ise henüz bilinmiyor. Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci, "Uluslararası hukuka göre bize tanımlanmış bir alan vardı orada. Hukuken bize tanımlanmış alan eski alandır. Sınırlarımızdaki durum geçici bir durumdur. Tekrar dönülmesi daha makuldür" dedi.
Son Güncelleme: 03.09.2016 00:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.