Suriye Sınırı'nda son durum; İdlib için yığınak sürüyor

Suriye Türkiye sınırında İdlib yığınağı devam ederken, ÖSO'ya bağlı 15 ayrı birlik içerisinde 800 kişilik bir gücün bölgeye ulaştığı öğrenildi.

08 Ekim 2017 Pazar 09:21
Suriye Sınırı'nda son durum; İdlib için yığınak sürüyor






Suriye Sınırı'nda son durum; İdlib için yığınak sürüyor

Türkiye Suriye sınır bölgesinde hareketlilik en üst düzeye çıktı. Hatay'a intikal eden TSK unsurlarına vatandaşlar sevgi gösterisinde bulunurken, sınırın öte yakasında HTŞ unsurlarının da yığınak yaptığı iddiaları gündeme geldi. Dün sabahtan itibaren İdlib'e 15 gruptan toplam 800 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubunun girdiği belirtiliyor. İdlib harekatının ilk etapta ÖSO tarafından başlatılacağı ifade edilirken TSK da bu gruplara lojistik ve topçu desteği vermesi gündemde

İNTİKAL KAPISI HATAY

İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında, Hatay'a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı. Araçların sınır hattındaki hareketlilikleri gözlendi.

İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında, Hatay'a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı.

İntikalin yapılacağı İdlib'in sınır komşusu Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde askeri hareketlilik sürüyor.

Türkiye'deki çeşitli birliklerden gönderilen yaklaşık 30 araçlık zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de sınır karakollarına sevk edildi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirdiği toplantılarda, Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib ili çatışmasızlık bölgesi ilan edilmişti. Mutabakata göre, Türkiye'nin İdlib'de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturarak asker konuşlandırması kararlaştırılmıştı. Gözlemci kuvvetin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olası ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştı.

"RUSYA İLE BERABER SURİYE'YLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK GEREKİYOR"

Türkiye'nin olası İdlib operasyonu ile ilgili konuşan Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, "Bu bölgeyi direkt İdlib'in içerisine girmeden, kendi kontrol ettiğimiz kuvvetler ve kendi kuvvetlerimiz biraz daha daraltırlarsa bu bölgeyi, giderek Türkiye rejimle daha sıkı iş birliği yapıyor demektir. Zaten yapılması gereken budur. Rusya ile beraber Suriye'yle iş birliği yapmak gerekiyor. Toprak bütünlüğü ancak böyle sağlanır. İdlib'in içerisine kimse asker sokmaz, öne bu alan daraltılır. Lazkiye'nin kuzeydoğusundan hat çekilirse, alan kontrol altına alınır. Bu bölgeye de muhtemelen Türkiye'yle çok iyi geçinen rejim güçleri yerleştirilecektir. Aşağıdan da rejim ve Rusya tarafından daraltılır ve bu daraltma olayının sonuçları olur; bu sonuçlar çatışarak da uzlaşarak da ortaya çıkabilir." ifadelerini kullandı.

"1,5 - 2 MİLYON GÖÇ OLABİLİR"

"Türkiye'nin İdlib konusundaki karşılaşacağı en büyük zorluk da olası göç meselesi. Göç olması durumunda ki bu rakam 1,5-2 milyon arasında olabilir. Türkiye tekrar göç kabul eden ülke konumuna gelecekse, son zamanda gelen zamların daha da artacağını düşünüyorum. Asıl konu ise ABD bu konunun neresinde? Her tarafında." ifadelerini kullanan Bağcı, "Suudi Arabistan Rusya görüşmeleri de çok önemli. İlk kez Suudi Arabistan Kralı Rusya'yı kara kaşı kara gözü için ziyaret etmedi. Sebebi de Suudi Arabistan'ın İran'ı bölgede dengelemek istemesi. İdlib karpuz kabuğu gibi bir yer. Eşek arıları üzerinde geziyor. Bu eşek arılarını yok etmek için bir kimyasal madde gerekiyor. Coğrafyada Rusya ile ABD'nin dengeleri değişirse YPG'nin politikalarından vazgeçmesi ya da ABD'nin Türkiye ile görüşmesi gerekecek." dedi.

Bağcı, "Sonuç olarak Türkiye İdlib'e operasyon düzenlerse bölgede çok daha güçleneceği kesindir. Bu operasyonu Türkiye yapabilecek güçtedir. Türkiye çok dengeli gitmeye başladı. Saldırgan değil, iş birliği arayan bir rol oynuyor. Stratejik akıl daha iyi çalışmaya başladı." ifadeleriyle konuşmasına son verdi.

Son Güncelleme: 08.10.2017 09:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.