Suriyeli sığınmacılar bu toplarla savaşa değil spora yöneldi

29 Kasım 2012 Perşembe 15:01
Suriyeli sığınmacılar bu toplarla savaşa değil spora yöneldi






GAZİANTEP (CİHAN)- Gaziantep'in Karkamış ilçesinde, yaklaşık 7 bin Suriyelinin kaldığı konaklama tesisinde sosyal faaliyetlerle savaşın izleri silinmeye çalışılıyor. Bu kapsamda, Suriyeli vatandaşlar zamanlarını daha verimli kullanabilmeleri amacıyla fubol ve voleybol turnuvası düzenledi. Kendilerine hediye edilen formaları giyen Suriyeliler düzenlenen etkinliklerle moral budu. Sığınmacıların bir kısmı sporla sevinirken, bir kısmı kendilerine dağıtılan engelli sandalyesine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

Gaziantep Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Karkamış Konaklama Tesisleri'nde düzenlenen programa katılan Koordinatör Vali Dalmaz, beraberindeki heyetle birlikte, Türkiye Omurilik Felçliler Derneği tarafından tekerlekli sandalye dağıtılan Suriyeli vatandaşlarla sohbet etti. Ardından, heyetle birlikte kamp alanında dikiş nakış kursu alan Suriyeli bayanlar ziyaret edildi. Kampta eğitim gören çocuklarla da bir araya gelen Vali Dalmaz, inşaatına başlanan 10 derslikli okul inşaatının alanında da incelemelerde bulundu.

Yapılan inceleme sonunda spor müsabakaları başladı. Vali Dalmaz, voleybol müsabakalarının ilk servis atışını kullanırken, daha sonra Suriyelilerin zevkli mücadelesini izledi. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Vali Dalmaz, Türkiye genelinde 15 kampta yaklaşık 130 bin Suriyelinin misafir edildiğini hatırlattı. Bu sayının ne kadar artacağının bilinmediğini söyleyen ve saldırı anında sınırda yaşanan yığılmalara dikkat çeken Dalmaz, Sınırımıza yoğun bir yığılma oluyor. Önce insani yardımla kendi yurtlarında nasıl yardım edebileceğimize bakıyoruz. Arkasından, baskı, şiddet devam ediyorsa ülkemize alıp misafir etmeye çalışıyoruz. Hükümetimizin ve AFAD teşkilatımızın da bu konuda büyük harcamaları var. ifadelerini kullandı. Toplumun da Suriyelilere yardım konusunda canla başla çalıştığına değinen Dalmaz, yardım malzemelerinin ufak tefek de olsa akmaya devam ettiğini kaydetti. Dalmaz, uluslararası otoritelerin de yardımını beklediklerinin altını çizdi.

Suriyelilerin kendi yurtlarına, özgür ortamlarına dönmelerini temenni ettiklerini belirten Dalmaz, kamuoyunda bazı yanlış algılamaların bulunduğuna dikkat çekti. Dalmaz, ev, araba ve daimi kalınacak bir yer verileceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını aktardı. Toplumdaki yanlış algılamaların önüne geçmek zorunda olduklarını ifade eden Dalmaz, Bu kadar fakir, işsizimiz varken bu kadar insana neden bakıyoruz. diyen isnanları da yadırgıyorum. Çünkü yanıbaşımızdaki olaylara sessiz kalmamız mümkün değil. Bu badireyi, sıkıntılı zamanları hep beraber atlatmak zorundayız. Bu, tarihi bir misyon ve vazifemiz. Türkiye de bu vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacak. Dileğimiz, bir an önce öbür tarafta huzur ve hürriyet ortamının olmasıdır. İnşallah, en kısa zamanda onlar da memleketlerine döner. Bizim de tekrar ülke olarak Suriye ile Ortadoğu ile güzel ticari ilişkilerimiz olur. Biz de bu huzur ortamında gereken ilişkileri kurarız. Temennimiz budur. diye konuştu.

Suriyelilerin kamplardaki sosyal ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yapılanları da anlatan Dalmaz, Bugün kendi aralarında boş vakitlerini değerlendirme anlamında, dostluğu, dayanışmayı pekiştirme anlamında spor karşılaşmaları olacak. Bu, onlara inşallah güzel katkılar yapar. diye konuştu. Suriyeliler de kendilerine sağlanan imkanlardan dolayı Türk hükümetine ve yetkililere teşekkürlerini iletti.



CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.