Tam gün eğitim sistemi geliyor

2017-2019 Orta Vadeli Programı açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, İhtisas Mahkemelerinin açılacağını duyurdu ve tam gün eğitim sistemine geçileceğini belirtti.

04 Ekim 2016 Salı 09:29
Tam gün eğitim sistemi geliyor






AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısıyla 2017-2019 ekonomik hedefleri açıkladı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından önemli satır başları:

"Büyüme yüzde 5'in altında olmayacak"
binali yıldırım, manşet, açıklama, 2017-2019 Orta Vadeli Program
2017-2019'da büyümeyi artıracağız. 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla giderken düşük büyüme oranı bize yaramaz. Büyüme rakamı yüzde 5'in altında olmayacak. Orta Vadeli Programın 5 temel amacı var. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar. Siyasi istikrar var, milletimizin tam desteği var. 15 Temmuz'da en iyi şekilde gördük. Meydanlara indik, terör gruplarına en iyi dersi verdik. Milletimizin desteği olunca istikrarı sürdürmek bizim görevimiz. Kapsayıcı bir büyümeyi de etkin hale getireceğiz. Ürün bazlı, tüketime bağlı büyüme kalıcı olmaz. Katma değer üreten, üstünlük sağlayan büyüme altyapısını oluşturmak, çeşitliliğini ve kalitesini artırarak rekabet gücünü artırmak.

"Seneye enflasyon hedefimiz yüzde 6,5"

Türkiye mutlaka değerli vatandaşlarım katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olmalı. İstikrar var, kapsayıcı büyüme var ancak enflasyonu düşürmek lazım. İkinci temel hedefimiz enflasyonu düşürmek. Bu sene öngördüğümüz şekilde büyük bir farklılık olmazsa yüzde 7,5 seviyesinde bir enflasyonla sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye hedef bir kademe daha düşük. Seneye enflasyon oranımız yüzde 6,5. Devam eden senede ise yüzde 5 seviyesinde olacak. Oranlar düşük gelebilir ancak çift haneli oranları hatırlayalım.

2009 krizinden itibaren dünya ekonomisinin büyümesi malesef her yıl azalan bir şekilde devam etti. Bu eğilim bu yıl da sürdü. Bunun sebebi ne? Küresel güven kaybıdır. Bir takım sanal ticaretle şirketler büyümediği halde büyümüş gibi göstererek küresel ticaretteki güven kayboldu. Ticaret hacmi azaldı. Büyüme olumsuz etkilendi.

Burada gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler diye ayırdığımızda Çin ve Hindistan gelişmekte olanlar arasında fark yaptı, ancak genel olarak bu ülkeler büyümelerini artırmaya devam etti. Türkiye'de 2009 hariç 27 çeyrek sürekli büyüdü. Bu sene de büyümeye devam ediyoruz. Çin ve Hindistan'ı ayrı tutarsak dünya ortalaması 2 katı büyümeyi gerçekleştirdi. Bu büyüme bizim asla beklediğimiz hedeflediğimiz bir büyüme değil. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Biz 3'ün üzerinde büyüme yakaladık, 2016'da.

Tüm olaylara baktığımızda geçtiğimiz 9 ay boyunca hiç boş durmadık. Tüm bu yaşananlara rağmen darbe bile dinlemedik, yapısal reformlara devam. Haziran-Ağustos arasında Meclis'te bütün toplum kesimlerini ilgilendiren çokca kanun çıkardık. Bu kanunların her biri vatandaşlarımıza dokunan, geleceklerine yönelik faydalar sağlayan kanunlar. Ne var bunlarda prim affından tutun varlık barışına, şehitlerimize gazilerimize ilave imkanların araç alımlarında sağlanması gibi. Teşviklerin özel sipariş usulü ile yapılması, yani katma değeri yüksek mallar için, sipariş usulü ısmarlama teşvik modelinin geliştirilmesi, firmalar ihracat artışını sağlamayı taahhüt ederlerse onlara ilave teşvikler sağlanacak. Bugünkü konumuz sadece 3 yıllık 'Orta Vadeli Plan'da biz hangi alanlarda ilerleyeceğiz, bunları anlatacağım.

Okul öncesi eğitim zorunlu olacak

Başbakan Yıldırım yaptığı açıklamada "Öğrencilere kötü haber. Yarım gün okuyacaklardı tam gün okuyacaklar. 2019'un sonuna kadar bunu yapacağız" dedi.

Yıldırım, "Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz' diye konuştu.

Yıldırım, "Millet, Türkiye'de yabancı dil bilme oranı yüksek sanıyor. Öyle değil. 4+4+4 sisteminde 5. yılda yabancı dil zorunlu hale gelecek" 

"Kuzey Kore gibi bir ülke oluruz ama..."

Türkiye dünyaya açık bir ülke. Sınırlarımızı kapatsak, kimseyle alışveriş yapmasak hiçbir derdimiz olmaz. Dünyadan ayrı bir ülke gibi, Kuzey Kore gibi bir ülke oluruz ama hiçbir vatandaş istemez sanırım. Yatırımlara devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımlardan olmaz. Yatırımların kalitesi de önemli. İstihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak oluşturacağız. Alternatif finans yöntemlerini kullanacağız. En büyük havalimanı, tüp tünel geçişi dünyanın en geniş köprüsünü, şehir hastaneleri kamudan bütçeden kaynak kullanmadan yaptık. Hepsini toplayınca 50 milyar dolar ediyor. Kaynak var. Hem büyüyeceğiz, hem kaynak üreteceğiz, devam edeceğiz. İstikrar olunca net kararlar alırsınız. Koalisyon olsa A Partisi şöyle diyor, B Partisi böyle diyor. Öteleniyor, sorunlar birikiyor sonunda elinizde patlıyor. 2001, 1995 nasıl oldu, böyle oldu. İrade olmayınca idare olmaz. 10. Kalkınma Planı devam ediyor. 10. Kalkınma Planı'ndaki bütün dönüşüm programı kararlılıkla uygulanmaya devam edecek.

"2017'de bütçe açığını yüzde 2'nin altında tamamlamış olacağız"

2017 senesi için bütçemizi yaptık. 2017 Ekim'de Meclis'e sunacağız. Bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. 2017 yılında bütçe açığını yüzde 2'nin altında tamamlamış olacağız. Bu ne anlama geliyor? Bakın turizm gelirlerimiz yüzde 40 azaldı. Bir darbe geçti, terörle mücadele, 1 Kasım seçimlerinde çalışanlara verdiğimiz vaatler vardı. Asgari ücret, vergi kolaylıkları, kaynak aktarımı söz konusu oldu. Tarımda da malesef kurak bir yıl geçirdik. Buna rağmen yüzde 2'nin altında yani 1.6 düzeyinde tutmayı başardık. Bu çok büyük bir başarı. Katkısı olan bütün bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu yükseğe çıksaydı. Bunun sonucu yaşayacaktık, daha sonra. Bütçe açığı devam edecek. 2017'de 1.9'u bilerek görebiliriz. Bunun detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız. Sonrasında 2018'de tekrar azalmaya devam edecek. Türkiye yüzde 10'u görmüş bir ülke. Bizim partimizde gördü ama büyümeye devam etti. Türk ekonomisinin temeli sağlam bir göstergeyle uğraşmakla ekonomi olumsuz etkilenmiyor.

DARBECİLER NASIL AYARLANACAK

Şimdi FETÖ'ye bulaşmış binlerce kişinin ismi var ama bunların hepsi darbeye karışmış kişiler değil. Şimdi darbeye bulaşmış eline silah almış kişilerin hepsi belli, belgeleri var. Ancak işi sulandırmaya çalışanlar var. Böyle bir oyuna gelmeyeceğiz. Darbecilerin yargılanmasına hemen başlayacağız. Bunun için işe buradan başlıyoruz.

Yargılama süreleri kısaltılmalıdır. 15 Temmuz darbecilerinden başlatılıyoruz. Onları yargılama sürecini başlatıyoruz. Yargılama sürelerini kısaltmanın yolları var. İhtisas mahkelemeleri kurulacak. Uzlaşma mekanizması getirilecek. Bazı konularda mahkemeye gitmeden bir süreç oluşturulacak. İhtisas mahkemeleri kurulacak. Orada el sıkışıp ayrılacaklar, helalleşecekler!

Darbecilerin yargılanması süratle yapılacak, milletin yüreğine su serpilmesi lazım. Şehit yakınlarımızın, bu işin sorumlularının hesabının görüldüğünü bir an önce görmesi lazım.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.