TANAP projesinin uygulanması ile ilgili şirket kuruldu

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:23
TANAP projesinin uygulanması ile ilgili şirket kuruldu






BAKÜ (CİHAN)- Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesi ile ilgili uygulamaların icrası için şirket kuruldu.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev´in basına yaptığı açıklamaya göre, söz konusu şirket artık aktif faaliyetine başladı. Şirket şimdilik istihdam edilecek personelin seçimi, hattının geçeceği güzergâhların belirlenmesi ve istimlâki konularında çalışmalar yürütüyor. Ayrıca ekoloji adına yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek adına çevre güvenliği konularında projelendirmeler yapıyor.

DEV PETROL ŞİRKETLERİNİN TANAP İLGİSİ

Abdullayev, Azerbaycan'ın Şahdeniz-2 projesindeki partnerlerinden BP, Statoil ve Total şirketlerinin de TANAP´la ilgilendiklerini hatta hisse satın almak için görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade etti. SOCAR kendisine ait hisselerden yüzde 29 'unu BP, Statoil ve Total şirketlerine önermişti.

Beş yıl içinde gerçekleşmesi öngörülen proje TANAP, 7 milyar dolara mal olacak. Dört aşamada gerçekleştirilecek projenin ilk aşaması 2018 yılında sona erecek, 2020 yılında hattın kapasitesi yılda 16 milyar metreküpe, 2023 yılında 23 milyar metreküpe, 2026 yılında ise 31 milyar metreküpe ulaştırılacak. İlk dönemde TANAP hattı ile nakledilecek 16 milyar metreküp Azerbaycan gazının 10 milyar metreküp Avrupa'ya, 6 milyar metreküp ise Türkiye'ye satılacak.

TANAP projesinde SOCAR yüzde 80, Türkiye'nin BOTAŞ ve TPAO şirketleri ise birlikte yüzde 20 paya sahip.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.