Tarihi eserler restorasyonla abad oluyor

29 Kasım 2012 Perşembe 16:16
Tarihi eserler restorasyonla abad oluyor






ERZURUM (CİHAN)- Erzurum Anıtlar ve Rölöve Müdürü Suat Bakır, 2012 yılı Erzurum, Erzincan, Kars ve Artvin'deki tarihi kültürel taşınmaz eserlerin restorasyon ve proje çalışmalarının önemli kısmının tamamlandığını açıkladı.

Anıtlar ve Rölöve Müdürü Suat Bakır, önceki yıllarda restorasyonuna başlanan çok sayıdaki diğer eserlerin de çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Yıl içerisinde yer teslimi yapılan Artvin İşhan Kilisesi'nin restorasyon çalışmasının gelecek yıl içerisinde tamamlanacağını dile getiren Bakır, söz konusu projenin yaklaşık 1 milyon liraya ihale edildiğini anlattı. Restorasyon çalışmalarında, sokak sağlıklaştırmalarına ağırlık verdiklerine işaret eden Anıtlar ve Rölöve Müdürü Bakır, Erzurum Yakutiye ve Erzincan'ın Kemaliye ilçelerinde toplam 41 evin cephe görünümünün yenileneceğini kaydetti.

Yakutiye ilçesi Yeğenağa Mahallesi ile Kemaliye'nin Yağmurdere ve Hasan-i Basri semtlerindeki tarihi evlerin sokak sağlıklaştırma çalışmalarının başlatıldığına vurgu yapan Bakır, söz konusu çalışmaların gelecek yıl tamamlanmasının planlandığına işaret etti.

GÜRCİSTAN RESTORASYONDAN VAZ GEÇTİ

Erzurum'un Uzundere ilçesinde, Gürcülere ait Öşkvank Manastırı'nda restorasyonu üstlenen Gürcistanlı ekibinin, rölöve çalışmalarının ardından ülkeyi terk ettiğini belirten Suat Bakır, Türkiye ile Gürcistan kültür bakanlıkları arasında imzalanan protokol gereği Öşkvank Manastırı'nın restorasyonunu Gürcüler yapacaktı. Tiflis Üniversitesi'nden gelen 5 kişilik ekip 30 gün çalışıp rölöve çıkarttıktan sonra Türkiye'den ayrıldı. dedi.

Bakır, Öşkvan Manastırı'nın restorasyon projesinin de tamamlandığını ve 1 Aralık'ta Anıtlar Kurulu toplantısında görüşüleceğine işaret ederek, Cumartesi günü kurul toplanıp projeyi değerlendirecek. Eğer proje onaylanırsa gelecek yıl Öşkvank Manastarı'nın restorasyonu yatırım programına alınacak. şeklinde konuştu.

KARS KANLI TABYA HARP MÜZESİ OLACAK

Kars'ta Kanlı Tabya'nın, Harp Tarihi Müzesi olarak restorasyonuna başlandığını söyleyen Anıtlar ve Rolöve Müdürü Suat Bakır, Kanlı Tabya'nın restorasyonu için müteahhit firmaya yer teslimini yıl içinde gerçekleştirdik. Restorasyon çalışmaları gelecek yıl tamamlanacak. Harp Tarihi Müzesi statüsüne kavuşacak olan Kanlı Tabya'da, Kars'ın milli mücadeledeki yeri, Rus işgali dönemi, şehrin askeri ve sivil kültürü anlatılacak. Yarı interaktif olacak olan müzenin restorasyonu tamamlandıktan sonra teşhir ve tanzim işleri ile elektrik sistemleri yerleştirilecek. Bu sayede Kars'taki önemli bir eserimizi daha turizme kazandırmış olacağız. diye konuştu.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.