Tavuk yemi Fıstıktan tahin ürettiler

16 Temmuz 2011 Cumartesi 14:17
Tavuk yemi Fıstıktan tahin ürettiler










Her ramazan ayında sayıları çoğalan sahtekarlar, hileli gıda üretiminde sınır tanımıyor. Bir çok gıda ürününe hile karıştıran fırsatçılar, Ramazan ayında bol tüketilen ve kabak tatlısı, şiş köfte piyazın olmazsa olmazı tahinin de kaçırdılar. Susamın ezilmesiyle elde edilen tahinin, soya unu ve elek altı fıstığın ezilmesiyle üretilerek piyasaya ucuz fiyata sunulduğu ileri sürüldü.  Antalya Ticaret Borsası Çeşitli Mallar Komitesi Başkanı Ramazan Çetin yaptığı açıklamada, bazı üreticilerin tahine de hile karıştırdığını söyledi.
  Yüzde 100 susamdan yapılması gereken tahinin yapımında, ucuza mal etmek için soya unu ya da elek altı fıstık kullanıldığını kaydeden Çetin, "Fabrikadan tavuk yemi olarak kullanılacak fıstıkları alıyorlar. Bunu kavuruyorlar ezerek tahin diye satıyorlar. Bazı fabrikalar çift üretim yapıyor. Susamın ezilmesiyle elde edilen tahini pahalıya satıyorlar, fıstıktan elde edilen ürünü tahin diye ucuza satıyorlar" diye konuştu.
Piyasada kilogramı 10 liraya satılan tahin de olduğunu 4,5 liraya satılan tahin de bulunduğunu belirten Çetin, "Susamdan üretilen tahinin toptan fiyatının en az 6 lira artı KDV olması lazım. Kilosu 4,5 liraya gerçek tahin almak mümkün değil" dedi.
Otellere bile fıstık ezmesinin tahin diye satıldığını kaydeden Ramazan Çetin, ucuz olduğu için sahte tahine rağbetin çok olduğunu bildirdi.
  Tahinin üretimiyle ilgili yeterli kontrol yapılmadığını da ileri süren Çetin, şikayet olması halinde 'Sağlığa zararlı madde yoktur' yazısının yazıldığını söyledi. Çetin, "Bu ürünler sağlığa aykırı değil belki. Ancak hem tüketiciyi kandırıyorlar, vatandaş tahin diye elek altı fıstık ezmesi yiyor, hem de ucuza mal olan ürünü pahalıya tüketiyor" dedi.
  Susumdan yapılmış tahinin lezzetinin çok farklı olduğunu belirten Ramazan Çetin, fıstıktan elde dilen tahinin 3 ay sonra acılaşmaya başladığını, soya unundan yapılan tahinin ise çok tatsız olduğunu kaydetti. Çetin, tüketiciyi ucuz tahin almaması konusunda uyardı.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.