Tekkenin merdivenlerini aşamayan engelliler, yemeğe katılamadı

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:25
Tekkenin merdivenlerini aşamayan engelliler, yemeğe katılamadı






SAMSUN (CİHAN)- 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle engelli vatandaşları onore etmek için Samsun´un İlkadım Belediyesi, kahvaltı programı düzenledi. Kahvaltı için seçilen Acem Tekkesi´nin merdivenli olması sebebiyle programa katılamayan tekerlekli sandalyeli dernek üyeleri, kahvaltıya katılamadı. Engelli vatandaşlar, kendi aralarında para toplayarak kahvaltılarını dernek binasında yaptı.

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla sabah saatlerinde Atatürk Anıtı´na çelenk koyan bedensel engelli vatandaşlar, ardından İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş´ın kendileri için düzenlediği kahvaltı programının yapılacağı Acem Tekkesi´ne gitti. Belediye yetkilileri, tekkenin merdivenli olduğunu hesaplayamayınca çok sayıda tekerlekli sandalyeli vatandaş, kahvaltı programına katılamadı.

Engelli vatandaşlar için verilen kahvaltıya ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Av. Mehmet Yılmaz, olayı organizasyon eksikliği olarak değerlendirdi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan başkan Yılmaz, Bize yemek verilen yer Acem Tekkesi´ydi. Bu mekanın küçük olması merdivenlerinin bulunması sebebiyle engelliler için uygun olmadı. Merdivenler sebebiyle tekerlekli sandalyeli arkadaşımızın girmesi mümkün değildi. Ama yapılmak istenen şey iyi niyetliydi. Bir dahaki sefere böyle bir organizasyon yapılacaksa engellilerin giriş çıkışlarının uygun olduğu bir mekan seçilebilir. Bunlar çözülmeyecek bir problem değil. Sayın Başkanımıza her zaman yanımızda olduğu için teşekkür ediyoruz. dedi.

BİZE İNSANLARA BAKTIĞINIZ GİBİ BAKIN

Engelli vatandaşlara toplumda farklı gözle bakıldığını belirten Samsun Şube Başkanı Av. Yılmaz, buna karşı olduklarını kaydetti. Bu farklı yaklaşımı bilbordlardaki afişlerde de gördüklerini vurgulayan Yılmaz, Biz engelliler, bugünü, geleceğe daha umutla bakmak adına bütün engellilerin kutladığı bir gün olarak görüyoruz. Bu günün amacı toplumda engellilerin farkına varılmasını sağlamak, bu farkındalığın oluşmasından sonra eminim ki insanlar engellilere daha pozitif ve gerçekçi bakacaklar. Biz Samsun´da bilbordlarda yer alan `Bize acıyarak değil sevgiyle bakın´ gibi ilkel, saçma sapan bir lafla sorunlarımızın çözüleceğine inanmıyoruz. Bu söz bile engellilerin diğer insanlardan ayrıldığının açık kanıtıdır. Biz ne kedi ne de köpeğiz. Sevgiyi hak etmiyorsak kimse bize sevgiyle bakmak zorunda da değil. Böyle bir ayrımcılığa karşıyız. İnsanlara engellerinin daha iyi tanıma fırsatı sunuyoruz. Her gün kutlanan bugün ve Sakatlar Haftası'nın hayırlı şeylere vesile olmasını bekliyoruz. şeklinde konuştu.

ENGELLİLERLE GÖNÜL BAĞIMIZ VAR

Öte yandan Acem Tekkesi´nde engelli sivil toplum kuruluşu üyeleriyle bir araya gelen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ise engelli vatandaşlarla aralarında gönül bağı olduğunu söyledi. Her insanın bir gün engelli olabileceğini unutmamasını, engeli olmayan kişinin hayata engeli bir bireyin gözünden bakması gerektiğini kaydeden Başkan Demirtaş, Engelli taşıma aracıyla engelli vatandaşlarımız daha rahat ve kolay bir şekilde ulaşım hizmetinden faydalanacak. Engellilerin, başta hastaneye ulaşım ve benzeri isteklerini herhangi bir sıkıntıya kapılmadan yerine getirmelerine yardımcı olmak amacıyla engelli taşıma aracını hizmete koyacağız. Bu hizmetlerin dışında engelli vatandaşlarımızı evlerinden alarak istediklerini yerleri görme ve gezme imkanını da sağlayacağız. SAMBİS projemizde engelli vatandaşlarımızı da unutmadık. Bu terminallerde engelliler ve yaşlıların kullanabileceği bisikletler de olacak. Bugüne kadar herhangi bir bisiklet paylaşım sisteminde kullanılmayan Engelli bisikletleri ve park istasyonları dünyada bir ilk olacak. Bu sebeple İlklerin Belediyesi olarak projenin bu yönüyle dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. ifadelerini kullandı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.