Temel askerlik kaç ay olacak; Askerlik süresi kısalıyor mu

Türkiye Bedelli Askerlik Kanunu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasını beklerken, Ankara kulislerinde temel askerlik yasasının değişikliği tartışmaları konuşuluyor.

02 Ağustos 2018 Perşembe 16:53
Temel askerlik kaç ay olacak; Askerlik süresi kısalıyor mu






Temel askerlik kaç ay olacak; Askerlik süresi kısalıyor mu


Türkiye Bedelli Askerlik Kanunu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasını beklerken, Ankara kulislerinde Temel askerlik yasasının değişikliği tartışmaları konuşuluyor.

Temel askerlik yasası değişiyor mu? Askerlik süresi 9 ay mı oluyor. Ankara kulislerinin gündeminde en çok tartışılan konular bunlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'den peş peşe gelen açıklamalar "Askerlik düşüyor mu?" sorusunu da beraberinde getirdi. Peki; askerlik 3 ay düşecek mi? Tek tip askerlik nedir? İşte detaylar...


9 ay askerlik düzenlemesi Ankara kulislerinde yüksek sesle konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'den peş peşe gelen açıklamalar siyasiler kadar vatani görevini yerine getirmeye çalışan gençlerin de gündeminde. Peki, askerlik süresi düşer? İşte tek tip askerliik ile ilgili merak edilenler...

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

ASKERLİK SÜRESİ DÜŞECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz salı günkü grup toplantısı sırasında “Gereken hazırlıkların ve planlamaların yapılmasının ardından Türkiye’yi bir daha bedelli kanunlarına ihtiyaç duyulmayacak bir askerlik sistemine kavuşturmuş olacağız” dedi. Bunun üzerine dikkatler yeni sistemin ayrıntılarına çevrildi.

Kulislerdeki yeni sistemle ilgili öne çıkan 9 ay tek tip askerlik fikri gerçek olursa hali hazırda devam eden 12 ay zorunlu askerlik süresi 9 aya düşmüş olacak. Ancak lisans mezunu erlerin 6 ay olan zorunlu askerliği ise 9 aya çıkmış olacak. Kulislerde konuşulan yeni sitem yasalaşırsa; bedelin ödenmesi halinde ise 9 aylık askerlik 3 ay temel eğitimden ibaret olacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.