Tilkinin ineği ısırdığı köy, kuduz için karantinaya alındı

04 Aralık 2012 Salı 14:56
Tilkinin ineği ısırdığı köy, kuduz için karantinaya alındı






NEVŞEHİR (CİHAN)- Nevşehir´in Gülşehir ilçesine bağlı Yüksekli köyü, kuduz vakası görülmesi üzerine karantina altına alındı. Kaymakam Abdullah Özadalı başkanlığında oluşturulan kriz masasının aldığı kararla, bölgeye hayvan giriş ve çıkışı ile köyde süt satışı yasaklandı.

Gülşehir Kaymakamı Abdullah Özadalı, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta perşembe günü, Yüksekli merasında bir köylünün ineğini otlatırken tilki tarafından ısırılması sonucunda yapılan incelemeler sonrasında, tilkinin kuduz olduğunun belirlendiğini belirtti.

Özadalı, Köylü vatandaşımızın ineğinin tilki tarafından ısırılması sonucunda durumdan şüphelenerek Gülşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlüğü'ne bilgi vermesi ile bu olay ortaya çıktı. Müdürlük teknik elemanları ısırılan inekten numune aldı. Aynı gün incelenmek üzere Ankara´ya gönderildi. Yapılan laboratuvar incelemesi sonrasında sığırın kuduz olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine sığır kesilerek kireçlenmek suretiyle gömüldü. Köyde bulunan 160 sığır, 25 köpek, 5 eşek ve 15 kedi aşılandı. Köyde yaşayan 317 kişiden ise 60'ı aşılandı.Köye hayvan giriş ve çıkışı yasaklanırken, süt ve süt ürünlerinin satışı da ikinci bir emre kadar yasaklandı. dedi.

Özadalı, aynı merayı ortak kullanan Gümüşkent beldesi ile Yeşilyurt, Hacılar ve Eskiyaylacık köylerinin de risk bölgesi ilan edildiğini, bu merkezlerde de gerekli aşılama işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Yüksekli köy muhtarı Hayati Öztürk de köyde kuduza karşı her türlü tedbirin alındığını ve yetkililerce bilgilendirme toplantılarının yapıldığını belirterek, Şu anda kuduz konusunda herhangi bir risk bulunmuyor. Ahırlarımızın da tamamı hijyen açısından ilaçlandı. diye konuştu.

Köylüler ise sağlık ve tarım ekiplerinin insanlarla hayvanları aşıladığını, ahırların hijyenik ilaçlamasının yapıldığını belirterek, şu anda bir sorunlarının olmadığını kaydetti.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.