TÜKDES: Hakem heyetleri özerk olmalı ve ombudsmanlığa bağlanmalı

04 Aralık 2012 Salı 14:54
TÜKDES: Hakem heyetleri özerk olmalı ve ombudsmanlığa bağlanmalı






ESKİŞEHİR (CİHAN)- Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Başkan Vekili Orhan Durmuş, hakem heyetlerinin özerk bir yapıda olması gerektiğini ve ombudsmanlığa bağlanması gerektiğini söyledi.

Yeni hazırlanan, Tüketicinin Korunması Kanunu taslağını değerlendiren Durmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 54 maddelik 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun' adıyla hazırlanan yeni tasarı taslağını takdirle karşıladıklarını kaydetti. Durmuş, tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirlerin alınması, hak arama yollarının kolaylaştırılması, bilgilendirilmesine ağırlık verilmesi, bürokrasinin azaltılması ve cezalarda hakkaniyete uygun bir ceza sisteminin oluşturulması amacıyla hazırlanan yeni yasanın beklentilere cevap verebilmesi için, bazı maddelerinin yeniden düzenlenmesi ve bazı ilaveler yapılması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, hakem heyetlerinin özerk yapıda olması gerektiğini belirten Durmuş, Hakem heyetleri, tüm il ve ilçelerde müstakil birim olarak, kendi kadrosu ile örgütlenmelidir. Bu heyetler en az haftada bir toplanmalı ve özlük hakları iyileştirilmelidir. diye konuştu.

Tüketici sorunları hakem heyetlerinin vereceği kararların sınırının en yüksek devlet memuru maaşının yarısı kadar olması gerektiğinin altını çizen Durmuş, illerde, ombudsmanlık kurumu ve teşkilatı oluşturulması gerektiğini ve hakem heyetlerinin de bu kuruma bağlanması gerektiğini dile getirdi. Tüketici mahkemelerine, tüketici örgütlerinin de başvurabilmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, tüketici lehine verilen ve kesinleşen kararların emsal niteliğinde olması gerektiğini, Türkiye genelinde aynı konuda işlem yapan tüm tarafları bağlaması gerektiğini ifade etti. Durmuş, tüketiciler için hak arama mercileri yakın, hak arama yollarının kısa ve hak arama başvurularının da ücretsiz olması gerektiğini belirtti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.