Türk denizciler kaçırıldı

Nijerya açıklarında Tersan Denizcilik Şirketi’ne ait kimyasal ürün tankeri korsanların saldırısına uğradı. 12 mürettebat panik odasına saklanırken güvertedeki iki denizci korsanlar tarafından kaçırıldı.

06 Kasım 2014 Perşembe 08:05
Türk denizciler kaçırıldı






Türk denizciler kaçırıldı

Nijerya açıklarında Tersan Denizcilik Şirketi’ne ait kimyasal ürün tankeri korsanların saldırısına uğradı. 12 mürettebat panik odasına saklanırken güvertedeki iki denizci korsanlar tarafından kaçırıldı.

Kamerun’dan Fildişi Sahilleri’ne seyreden Türk petrol gemisi Basat, Nijerya açıklarında deniz korsanlarının saldırısına uğradı. Gemideki 14 mürettebattan 12’si panik odası olarak bilinen sığınma bölümüne girerek saldırıdan kurtulurken, güvertede kalan 2 mürettebat korsanlar tarafından kaçırıldı. Uzun namlulu silahlarla gemiye ateş açan korsanlar, değerli eşyaları alırken kaçırdıkları Emrah Samancıoğlu ve Murat Yılmaz için şirketten fidye istedi.

Dünya petrol ve kimya ürünleri taşımacılığının en önemli rotalarından olan Batı Afrika sahillerinde bu kez bir Türk gemisi deniz korsanlarının saldırısına uğradı. Tersan Denizcilik Şirketi’ne ait olan, 132 metre boyundaki Basat isimli Malta bayraklı kimyasal ürün tankerine Nijerya açıklarında korsanlar saldırdı. Nijerya’nın 60 mil kadar açığında seyir halinde olan gemiye saldırı önceki Sabah 07.00 sıralarında gerçekleşti.

Baskın yapan korsanları fark eden kaptanın hemen gemideki tüm personel için alarm verdiği öğrenilirken, 16 kişilik mürettebatın 14’ünün bu alarm üzerine “panik odası” olarak bilinen sığınma yerinde toplandığı belirtildi. Güvertede görev yapan mürettebattan Emrah Samancıoğlu ve Murat Yılmaz ise bu odaya giremeyince korsanlar tarafından rehin alındı. Gemiye çıkan korsanların rastgele ateş açtığı ve buldukları değerli eşyalara el koydukları da öğrenildi. İki Türk denizciyi tekneyle yanlarında götüren 8 kişilik korsan grubun, karaya çıkarttıkları Samancıoğlu ve Yılmaz’ı bir bölgede tuttukları tespit edildi.

PERSONEL İÇİN FİDYE İSTENİYOR


Olayın duyulmasının ardından Nijerya’daki yerel avukatlarla irtibata geçen Tersan Denizcilik yetkilileri, istenen fidye için işlemleri başlattı. Şirket istenen fidye miktarını açıklamaktan kaçındı. Fidye ödendikten sonra kaçırılan personelin uçakla Türkiye’ye getirileceği belirtildi. Firma yetkilileri, “Diğer 14 personelin durumu iyi ve gemi normal rotasına devam ediyor. Gerekli her yere bilgi verdik ve korsanlarla görüşmelerimiz sürüyor” açıklamasını yaptı.

SOMALİ'DEN NİJERYA'YA SIÇRADI

Deniz korsanları daha çok Doğu Afrika sahillerinde özellikle de Somali kıyılarında faaliyet gösterirken uluslararası önlemlerle büyük oranda güç kaybettiler. Donanmaların bölgede düzenli bulunmaları nedeniyle gemilere saldıramayan korsanlar, Batı Afrika’da varlıklarını halen sürdürüyor. Genellikle bir ana gemiden küçük ve hızlı teknelerle hareket ederek nakliye gemilerine saldıran korsanlar, 8-10 kişilik gruplardan oluşuyor. Afrika kıyılarında seyredecek gemilere emekli SAT komandolarından oluşan timlerle güvenlik hizmeti veren Securişöhlen deniz Özel Güvenlik Genele Müdürü Murat Şöhlen, “Deniz korsanlığının bitmesi çok zor. Çünkü boşluk buldukları yerde varlıklarını sürdürürler. Bunun için Afrika ülkelerine uygulanan sömürgeci düzenin değişmesi gerekir. Gemiler silahlı özel güvenlik hizmeti alarak bu beladan kolayca kurtulabilir. Özellikle de insan kaçırmalarda ödeyecekleri fidyeler güvenlik hizmeti bedelinin çok üstünde” dedi. Öte yandan Tom Hanks’ın başrölünü oynadığı Kaptan Phillips adlı filimde de korsanların saldırısına uğrayan mürettebat güç anlar yaşarken panik odasına sığınarak kurtulmuştu. Milliyet
Son Güncelleme: 06.11.2014 08:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.