Türkiye, Cibuti ile sağlık ve enerjide işbirliği yapacak

06 Aralık 2012 Perşembe 13:40
Türkiye, Cibuti ile sağlık ve enerjide işbirliği yapacak






ANKARA (CİHAN)- Türkiye ile Cibuti arasında sağlık ve enerji alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Türkiye-Cibuti Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı yapıldı. Toplantıda Türkiye´yi Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu, Cibuti'yi ülkenin Dışişleri Bakanı Mahmoud Ali Youssouf temsil etti. Toplantıda; Eroğlu ve Yousouf Mutabakat Zabtı´nı imzaladı.

Afrika ülkeleri ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bir stratejinin oluşturulduğunu belirten Eroğlu, Bu strateji ile çalışmalarımız hız kazandı. 2003 yılında Afrika kıtası ile toplam ticaret hacmimiz sadece 5,4 milyar dolar iken bu rakam 2011 yılında yüzde 250 artışla 19 milyar dolara yükseldi. 2011 yılında Afrika´da 37 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. 2 yıl içinde Afrika kıtası ile ticaret hacmimizin 25 milyar dolara ulaşması öngörülmekte. diye konuştu. Türkiye ile Cibuti arasındaki ticari faaliyetlerde önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Eroğlu, şu bilgileri verdi.

2003 yılında iki ülke arası ticaret hacmi 5,5 milyon dolara olarak gerçekleşirken bu rakam 2011 yılında rekor bir artışla 45 milyon dolara yükselmiştir. 2012 yılının ilk 9 ayında ise 71,6 milyon dolarlık bir ticaret rakamını yakaladık. Bu rakamın çok küçük bir kısmı Cibuti´nin ihracatı olarak kaydedildi. Hedefimiz ikili ticarette karşılıklı temele dayanan bir çalışma.

Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmoud Ali Youssouf da Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Cibuti´nin Afrika kıtasında bulunan Arap ve Müslüman bir ülke olduğunu belirten Youssouf, şöyle konuştu:

1 milyon nüfusa sahip ve 23 bin kilometre kare yüzölçümlü bir ülkeye sahibiz. Stratejik bir alana sahibiz. Ekonomimiz hizmet sektörüne dayalı. Etiyopya, Sudan, Uganda, Ruanda ve Burundi gibi ülkelerle ekonomik çalışmaları yürütüyoruz. 3 limanımız bulunuyor. Ayrıca 3 limanda inşa edilme sürecinde. Yabancı yatırımcıları arazi verilmesi konusunda çalışmalarımız bulunuyor. Yabancı yatırımcılara metrekaresi 6 dolardan arazi veriyoruz ve her türlü vergiden 10 yıl boyunca muaf tutuyoruz. Kazan-Kazan ilişkisi üzerine Türk işadamları ile birlikte işbirliği yapmak istiyoruz.

Konuşmaların ardından Eroğlu ve Youssouf iki ülke arasındaki sağlık ve enerji alanındaki anlaşmaları imzaladı. Eroğlu konuk bakana seramik bir vazo hediye etti.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.