'Türkiye, organik kivi üretimiyle dünyada adından söz ettirecek'

04 Aralık 2012 Salı 14:50
'Türkiye, organik kivi üretimiyle dünyada adından söz ettirecek'






RİZE (CİHAN)- Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Doğu Karadeniz´de 15 Kasım´da başlayan kivi hasadının, hızla devam ettiğini söyledi. Paliç, Ülkemiz, hiçbir ilaçlama olmadan doğal olarak ürettiği kivileri ile önümüzdeki yıllarda dünyada adından daha sık söz ettirecek. dedi.

Nevzat Paliç, Cihan Haber Ajansı'na(Cihan yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz´de 6,5 şeker oranına ulaşan kivilerin hasadının 15 Kasım´da başladığını hatırlattı.

Bölgede kivi hasadının hızla devam ettiğini ifade eden Paliç, Ülkemizde yılda 40 bin ton dolayında kivi üretimi yapılıyor. Bu üretilen kivilere karşılık tüketim miktarımız 70 bin ton. Aradaki 30 bin tonluk açığı dış ülkelerden kivi ihraç ederek karşılıyoruz. Sarp´tan Trabzon´a kadar olan bölgemizde 15 bin ton kivi üretimi yapıyoruz. Ülkemizde en çok kivi üretimini de bölgemizde yapılıyor. Kivi hasadı bölgede hızla devam ediyor. Üreticimiz `kar yağacak´ korkusuyla kivisini erkenden topluyor. Bölgemizde kiviler için soğuk hava depoları az olduğundan üreticimiz zararına fiyatlarla kivisini elinden çıkarıyor. Üreticinin düşük fiyata kivi satmasının önüne geçebilmek için bölgede acilen kiviler için yeterli soğuk hava depoları oluşturmalıyız. diye konuştu.

Birlik olarak kivi üretiminin desteklenmesi adına faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Paliç, Kivimizi bugün pasta, dondurma, reçel, içecek ve birçok gıda yapımında değerlendirebiliyoruz. Bölgemizdeki iklim ve hava şartları tamamen organik kivi üretmemizi sağlıyor. Diğer kivi üretilen ülkelerin birçoğunda kimyasal gübrelerle ve ilaçlamalarla kivi üretimi yapılıyor. Hatta bazı ülkeler kivilerdeki şeker oranına bakmaksızın kivilerini hasat yaparak ihraç ediyor. Ülkemiz, hiçbir ilaçlama olmadan doğal olarak ürettiği kivileri ile önümüzdeki yıllarda dünyada adından daha sık söz ettirecek. şeklinde konuştu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.