Türkiye sandık başına gidiyor: Son sözü halk söyleyecek!

Türkiye bugün yeni yönetim sisteminde ilk parlamentonun vekillerini ve ilk Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. 600 milletvekilini seçmek için sandık başına gidecek olan 56 milyonu aşkın seçmen, oy kullanıyor.

24 Haziran 2018 Pazar 08:37
Türkiye sandık başına gidiyor: Son sözü halk söyleyecek!






Türkiye sandık başına gidiyor: Son sözü halk söyleyecek!

24 Haziran Türkiye Cumhuriyeti için tarihi dönüm noktası olarak görülüyor. Türk halkı bugün yeni yönetim sisteminde ilk parlamentonun vekillerini ve ilk Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. 600 milletvekilini seçmek için sandık başına gidecek olan 56 milyonu aşkın seçmen, oy kullanıyor.

Türkiye yeni Cumhurbaşkanı ve 600 milletvekilini seçmek için sandık başına gidiyor. Türkiye genelinde oy kullanma işlemi saat 08.00'de başladı ve 17.00'da sona erecek. 24 Haziran seçimi tek zarftan çıkacak iki ayrı seçim sonucu, ittifakları ve daha birçok “ilk”le tarihe geçecek


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve genel seçimlerde yeni bir döneme giriliyor. 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 95 yıl sonra ilk kez yürütmeyi ve yasamayı aynı anda seçmek için sandık başına gidecek.

16 Nisan 2017 halkoylamasıyla kesinleşen yeni hükümet sistemi kapsamında bir dizi değişiklik bugün ilk kez uygulanacak.

600 milletvekili ile oluşacak 27. Dönem Meclis’ini ve 13. cumhurbaşkanını seçmek için yapılacak seçimler ve yeni sistemin “ilk”leri şöyle:

İKİ SEÇİM, TEK ZARF

Bugün ilk kez cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı adaylarının ilk kez halk oyuna sunulduğu 28 Ağustos 2014 seçiminin ardından bu kez cumhurbaşkanı adayları, 16 Nisan referandumu ile değişen hükümet yönetim sistemi kapsamında bu kez milletvekili adaylarıyla birlikte sandığa girecek. Bu zamana kadar özellikle yerel seçimlerde her pusulayı ayrı zarfa, hatta sandığa atmaya alışık olan seçmen, bu kez iki farklı pusulayı aynı zarfa koyacak, aynı sandığa atacak. Sonuçlar tek sandık ve tek zarftan çıkacak.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI GELİYOR

Geçen seçimden farklı olarak, 16 Nisan referandumu ile gerçekleşen Anayasa değişikliği, partili cumhurbaşkanına imkân tanıdığı için bazı cumhurbaşkanı adayları, aynı zamanda partisinin genel başkanı olarak kendi belirlediği milletvekili aday listeleriyle seçmenin önüne çıkacak.

İLK İTTİFAKLI SEÇİM SONUCU MERAK EDİLİYOR

Bazı partiler ilk kez yasal olarak pusulada görülecek şekilde ittifakla seçime giriyor. AK Parti, MHP ile Cumhur İttifakı; CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi Millet İttifakı çatısı altında seçime girecek. BBP adayları AK Parti listesinde, DP adayları İYİ Parti listesinde olacak. Hüda-Par, HDP ve Vatan Partisi seçime ittifak yapmadan giriyor.


BARAJ VAR AMA ETKİSİ YOK


Seçim sistemine göre bir partinin Meclis’e milletvekili sokabilmesi için Türkiye çapında oyların yüzde 10’undan fazlasını alması gerekiyor. Ancak partiler arası ittifak yasal hale geldiği için ittifaktan tek parti bile yüzde 10’u geçse, çatısı altındaki partiler de barajı geçmiş sayılacak ve yüzde 1 bile alsa, oyuna göre milletvekili çıkarabilecek.


BAŞBAKANLIK SİSTEMİ İLK KEZ OYLANACAK 


Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde hükümet artık cumhurbaşkanının Meclis içi ve dışından atayacağı bakanlardan oluşacak. Başbakanlık makamı olmayacak.


İLK KADIN CUMHURBAŞKANI ADAYI


İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener, ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olarak halkın karşısına çıkacak.


CEZAEVİNDEN İLK ADAY YARIŞA KATILDI 


Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cezaevinden cumhurbaşkanı adayı olan ilk isim olarak 24 Haziran’da yarışacak. Sosyal medya hesabı üzerinden mesajlarla kampanya yapan Demirtaş’ın TRT’nin cezaevinde kayda aldığı propaganda konuşmasının yayınlanması da bir ilk olarak tarihe geçti.


İLK TUR OLMAZSA İKİNCİ TUR 8 TEMMUZ'DA 


Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda sonuçlanmazsa ikinci tur 8 Temmuz’da yapılacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.