Türkiye sınırı 30 bin askerle tamamen kapatacak

Türkiye Suriye sınır hattında terör örgütlerinin yoğun olarak kullandığı hatları tamamen denetim altına alıyor. Suriye tarafında ise karadan muhaliflere hava desteği sağlanıyor.

29 Kasım 2015 Pazar 12:36
Türkiye sınırı 30 bin askerle tamamen kapatacak






Türkiye sınırı 30 bin askerle tamamen kapatacak

Terör örgütü IŞİD ve PKK'nın yoğun olarak geçiş güzergahı olarak kullandığı Cerablus - Çobanbey sınır hattı için ek önlemler alınıyor. Türkiye ve ABD tarafından varılan ortak mutabakat yürürlüğe girerse, 98 KM'lik sınır hattı için 30 bin ek asker sınıra yerleştirilecek.

G20 Paris Zirvesi öncesi bu konuda ABD Başkanı Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında uzlaşma sağlandığı bildiriliyor.

MUHALİFLERE HAVA DESTEĞİ

Wall Street Journal'ın dün manşetten verdiği habere göre Paris saldırısı sonrasında Avrupa’da yeniden bu tür bir saldırı yaşanmaması için Türkiye'ye baskıyı artıran Batı ülkeleri, DAEŞ militanlarının en çok geçiş yaptığı Cerablus-Çobanbey mevkinin kontrol altına alınmasını talep etti.

Bu konu Erdoğan ile Obama arasındaki G20 görüşmesinde de gündeme geldi. Erdoğan talebe olumlu yaklaştı. 98 kilometrelik sınır şeridinden geçişlerin önlenmesi için ABD’nin talebi 30 bin dolayında askerin buraya konuşlandırılması oldu.

Ankara ise buna karşılık bu bölgenin güneyinde DAEŞ varlığına son verilmesi için düzenlenecek kara operasyonuna Arap ve Türkmenler’in katılması ve ABD uçaklarının da havadan bu birliklere destek olması şeklinde oldu. Türkiye, PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Fırat’ın batısına geçmemesi için bu operasyonda yer almamasını da önemle vurguladı.

'TEMİZLEMEYE KARARLIYIZ'

Wall Street Journal'a göre Türk yetkililer ABD'nin verilen sözleri tutması durumunda Türkiye’nin de sınırı kapatma sorumluluğunu yerine getirmeye hazır olduğunu belirtti. Gazete Batılı istihbarat örgütlerinin Paris saldırısını gerçekleştiren gruptan birkaç kişinin bu bölgeden Türkiye’ye oradan da Avrupa'ya geçtiğini tespit ettiğini yazdı.
Türk yetkililer ise, ''Biz zaten Kilis ile Cerablus arasından DAEŞ'i temizlemek konusunda kararlıyız. Bunun için kimsenin uyarısına ihtiyacımız yok'' açıklamasını yaptı. Ancak güvenli bir bölge oluşturmadan sadece sınırı kapatmanın Türkiye’nin taleplerini karşılamayacağı da vurgulandı.

YPG RUS DESTEĞİYLE CERABLUS'U İSTİYOR

Son Güncelleme: 29.11.2015 12:41
Anahtar Kelimeler:
Türkiye Rusya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.