Türkiye ve Batı Balkanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Forumu'nun kapanışı yapıldı

29 Kasım 2012 Perşembe 14:01
Türkiye ve Batı Balkanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Forumu'nun kapanışı yapıldı






ANKARA (CİHAN)- Türkiye'den ve bazı Balkan ülkelerinden sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle gerçekleşen 'Türkiye ve Batı Balkanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Forumu'nun kapanışı yapıldı. Avrupa İş Birliği Köprüleri Projesi kapsamında gerçekleşen forumun kapanışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katılarak hükümetin bu konuda attığı adımları anlattı. Proje ile bir araya gelen işveren ve işçi sendikaları, iş sağlığı ve güvenliği konusunda müşterek yol haritası belirledi.

Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı Türk Metal Sendikası ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) bünyesindeki Türk Metal Sanayicileri Sendikası'nın ev sahipliğinde gerçekleşen Türkiye ve Batı Balkanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Forumu'nun kapanışı Ankara Büyük Anadolu Otel'de yapıldı. Foruma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Rıpert, Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, TİSK ve MESS Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ile Balkanlardan Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Kosova'dan STK'lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sendikalarının 2009 yılından bu yana MESS ile birlikte çeşitli hibe programlarıyla Avrupa Birliği projeleri yürüttüğünü belirterek, Bizler bu çalışmaları yürütürken, bakanlık düzeyinde de yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çalışmaları yürütülmekteydi. Bu bağlamda, düzenlemiş olduğumuz etkinliklerin, tasarı aşamasındaki yeni kanuna yararlı katkılar sağladığını düşünmekteyiz. Bu kanunun çıkmasında samimi katkılar sağlayan Sayın Bakana çalışanlar adına bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kapanış töreni için bir araya geldiğimiz proje, Türkiye ve Batı Balkan ülkelerindeki işçi ve işveren teşkilatlarının, sağlık ve güvenlik alanında kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlamıştır. Bunun yanı sıra adı geçen kesimlerin kendi ülkelerinde, işçi sağlığı ve güvenliği alanında etkin bir rol üstlenmelerini hedeflemiştir. diye konuştu.

Proje bağlamında ulaşmış olunan sonuçlara değinen Kavlak, sözlerini şöyle sürdürdü: Her şeyden önce, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda karar alma ve uygulama süreçlerinde dikkate aldığımız sistematiği, kardeş Balkan ülkelerinde en iyi şekilde ifade ettiğimizi düşünüyorum. Yine proje kapsamında, yürüttüğümüz ve katıldığımız tüm toplantılarda, kamu kesimi ve sivil toplum kuruluşlarıyla daha fazla işbirliği olanağı bulduk. Ve belki de en önemlisi, iş sağlığı ve güvenliği alanında son derece önemli bir farkındalık yarattığımız kanaatindeyim. Son derece trajik ve herkesin üzerine düşen dersi çıkartması gereken bir tabloyu dikkatinize sunmak istiyorum. Samsun'da Türk Metal Sendikası'nın örgütlenme mücadelesi verdiği bir iş yerinde gerçekleşen iş kazası sonucu, 5 işçi hayatını kaybetti, 17 işçi yaralandı. Yaralanan işçi kardeşlerimizin arasında, bacaklarını kaybedenler var. Peki soruyorum. Bu kadar cana mal olan olay, görünmez bir iş kazası mı yoksa cinayet mi?

TİSK ve MESS Yönetim Kurulu Başkanı Kudatgobilik ise iş sağlığı ve iş güvenliği çok önemli bir konuda iki işveren ve işçi örgütünün büyük bir mesuliyet alarak Avrupa İşbirliği Köprüleri Projesi içinde düzenledikleri 'Batı Balkanlar ve Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Forumu'nun önemli bir dönemece rastladığını söyledi. Kanunun yeni çıktığını vurgulayan Kudatgobilik, Bakan Çelik'in de büyük gayreti ile batı seviyesinde bir kanunun Türkiye'ye geldiğinin altını çizdi.

Projede 7 ülkeden 10 sivil toplum kuruluşunun yer aldığını bildiren Kudatgobilik, çalışma hayatının en temel esaslarından olan işçi sağlığı ve güvenliği konusunda işçi ve işverenleri ortak bir paydada buluşturduğunu belirtti. Proje ile mevcut sorunları belirlediklerini ve bunlara göre projeler çizdiklerini anlatan Kudatgobilik, başarının bütün yöneticilerin ve çalışanların ortak sorumluluğu ile mümkün olduğunun altını çizdi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Rıpert'in de forumun kapanışında konuşma yaptı. Panelde ise Batı Balkan ülkelerinin işçi ve işveren kuruluşlarının başkanları sunumlarını gerçekleştirdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.