Türkiye'deki ormanların haritası çıkarılıyor

06 Aralık 2012 Perşembe 16:38
Türkiye'deki ormanların haritası çıkarılıyor






UŞAK (CİHAN)- Orman ekosistemlerinin izlenmesi programı kapsamında oluşturulan 16x16 km.´lik aralıklarla tesis edilen 1. seviye ve önemli orman ağacı türlerinin hâkim olduğu orman eko sistemlerini temsil eden 2. seviye sahalarda tepe durumu çalışmaları yürütmek amacıyla Orman İşletme Genel Müdürlüğü bünyesinde akademisyen ve uzmanlardan oluşan yedi kişilik özel ekip Uşak´a geldi. Banaz ilçesi yakınlarındaki ormanlıkta ayrılacak 1 hektarlık sahada kurulacak gözlem istasyonu için Murat Dağı eteklerindeki çalışmalar sabah saatlerinde başladı. İstasyonun kurulacağı yerin tespitinden sonra işaretleme ve cihazların kurulumuyla devam eden çalışmalar sonunda gözlem istasyonundan toplanacak veriler, İzmir'deki laboratuvarda değerlendirilecek.

Bütün dünyada uygulanan ICP Forests projesinin içeriği hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Başmühendisi Dr. Mustafa Zengin, Projemizin amacı, atmosferik kirliliğin ormanlar üzerindeki etkisini belirlemek. Geçmişte Almanya civarındaki ormanlarda yoğun ölümler nedeniyle bu konunun araştırılması gündeme gelmiş. Bulunduğumuz karaçam alanında çalışma yapıyoruz. Burada rejitasyon ölçümü, ivme ölçümü, çökelme ölçümü yapılacak, toprak incelenecek. Dolayısıyla atmosferik kirliliğin etkisi araştırılacak. Ağaç sağlığını etkileyen zarar faktörlerinin gözle görülebilir etkileri ve bazı ağaç/meşcere özelliklerine ait parametreler toplanarak, İzmir´de bulunan laboratuvarımıza gönderilecek. dedi.

Orman Eko Sistemlerini İzleme Şube Müdürü Sıtkı Öztürk ise ormanların sağlığının gözlendiğini söyledi. Öztürk, Bu gözlem alanında 12 faaliyet yapılıyor. Uzun süreli bir çalışma olacak. Program 41 ülkede uygulanıyor. Çalışmalarımız neticesinde, Türkiye´de bulunan ormanların haritası çıkarılacak. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.