Türkiye´nin ilk `Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi´ STAR Rafinerisi´ne verildi

05 Aralık 2012 Çarşamba 16:09
Türkiye´nin ilk `Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi´ STAR Rafinerisi´ne verildi






İZMİR (CİHAN)- Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR), geçen haziran ayında TBMM´de kabul edilen yeni Teşvik Kanunu ile mevzuata ilk kez giren `stratejik yatırım´ kapsamına alınan ilk yatırım oldu. İstanbul'da Çırağan Otel´de düzenlenen törenle Türkiye'nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev'e verildi.

Törende konuşan Bakan Çağlayan, 20 Haziran-30 Kasım arasında STAR Rafinerisi dışında bin 925 adet teşvik belgesi ile 23,7 milyar dolar yatırımın teşvik kapsamına alındığını belirterek, amaçlarının yatırımcıyı yatırıma tahrik etmek olduğunu söyledi. Petkim´in kendi hayatında da çok özel bir yeri olduğunu, babasının 1965-1975 yılları arasında Petkim´de çalışarak yedi nüfuslu ailesine baktığını kaydeden Çağlayan, Şimdi Petkim sahasında SOCAR tarafından inşa edilen STAR Rafinerisi için Türkiye´nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi´ni vermek bana nasip oldu. Siftah SOCAR´dan, bereketi Allah´tan diyoruz. şeklinde konuştu. Yeni teşvik sisteminin sanayi envanterine ve kısa adı GİTES olan Girdi Tedarik Sistemi çalışmalarının altyapısına dayandığını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi: Türkiye´nin dışa bağımlı olduğu sektörlerde yatırımı destekliyoruz. İşte STAR Rafinerisi bunun en özgün örneği. Bugün 8,5 milyar dolar ödediğimiz motorin ithalatına, STAR Rafinerisi üretime geçtiğinde 1,5 milyar dolar ödeyeceğiz. 1,6 milyon ton nafta üretimiyle bu üründe 1,4 milyar dolar daha az ithalat yapacağız. Hayallere değil, somut verilere dayanıyoruz, yani geçmişte olduğu gibi, `Kim olursan ol gel.´ demiyoruz.

PETKİM YARIMADASI BÖLGENİN EN ÖNEMLİ ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da yeni teşvik sisteminin sektörel gerçekliklerden kaynaklanan, Türkiye´nin rekabet gücü ve yerli üretime öncelik veren bir sanayileşme stratejisi üzerine inşa edildiğini kaydetti. Türkiye´yi büyük yatırımlara evsahipliği yapacak konuma taşıyacak niteliğe sahip bir devrim olarak değerlendiren Yavuz, Şirketimize verilen belgenin, Petkim yarımadasını ülkemizin rafineri, petrokimya, enerji, lojistik entegrasyonuna sahip örnek bir üretim üssü haline getirme vizyonumuza çok büyük katkısı olacaktır. Çok yakında başta liman projemiz olmak üzere yeni stratejik yatırımlarımızı da kamuoyuyla paylaşacağız. SOCAR olarak Petkim yarımadasına, Petkim'in satın alınması ile birlikte yaklaşık 9 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. 2008-2018 döneminde TANAP projesi ile birlikte Türkiye'ye yapacağımız yatırımın tutarı 17 milyar dolara ulaşacak ve ülkenin ekonomi tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olacağız. Hedefimiz Petkim yarımadasında minimum 15 milyar dolar ciro, 5 bin çalışan ve 5 milyar dolar ihracata ulaşmaktır. dedi.

Halen saha düzenleme ve hafriyat çalışmaları devam eden STAR Rafinerisi´nde teşvik belgesine bağlanan yatırım tutarı 6,6 milyar TL´ye ulaştı. Türkiye´de son 30 yılda tek noktaya yapılan en büyük özel sektör yatırımı olan SOCAR Rafinerisi´ne, stratejik yatırım kapsamında, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 90 vergi indirimi, yüzde 50 yatırıma katkı oranı, yedi yıl boyunca asgari ücret tutarı ile sınırlı olmak üzere sigorta primi işveren hissesi, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi ve yatırım tutarının yüzde 5´ini geçmemek kaydıyla 50 milyon TL´ye kadar faiz desteği sağlanacak. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.