Türkoğlu: Dizi "Barbar Türk" imajını teyit etme vazifesini üstlenmiş

06 Aralık 2012 Perşembe 11:34
Türkoğlu: Dizi






HATAY (CİHAN)- AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, ömrünün 30 yılını at sırtında geçiren Kanuni Sultan Süleyman´ın boş zamanlarında padişahlık yapıyormuş gibi gösterilmesinin trajikomik olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın ardından Hacı Bayram Türkoğlu da `Muhteşem Yüzyıl´ dizisini eleştirdi.
Milletvekili Türkoğlu ömrünün 30 yılını at sırtında geçiren Kanuni Sultan Süleyman´ın dizide `boş zamanlarında padişahlık yapıyormuş´ görüntüsü verildiğini iddia ederek Bu görüntü trajikomiktir. dedi.

Diziyle okullarda anlatılan tarih ve dizide sunulan tarih arasında bir ikilem oluşturulduğuna dikkat çeken Türkoğlu, bu sayede toplumun tarih algısında bir tahrifat yapıldığını kaydetti. Türkoğlu, toplumun Osmanlı algısının, popüler kültür marifetiyle yapay güncellemelere başvurularak manipüle edildiği belirtti.

Sanat ve sinemanın protestolar değil, özgürlükler alanı olduğuna vurgu yapan Türkoğlu: Lakin bu özgülük alanı, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle toplumun mukaddes kabul ettiği simgelerin üzerine bir balyoz gibi inmenin aracı olamaz. Osmanlı gerçeğinin müspet manada anlaşılmaya başlandığı bir süreçte, Muhteşem Yüzyıl dizisinin Amerikan sinemasını bile gölgede bırakan harem fantezilerine yer vermesinde elbette bir kasıt vardır. Nitekim muhteşem çarpıtma, kendi tarihiyle barışan halka yönelik bir misilleme mahiyeti arz eder. Oryantalist mantalitenin bütün unsurlarını içselleştiren bu dizi, Batı´da resmedilmeye çalışılan 'Barbar Türk' imajını teyit etmeyi adeta bir vazife olarak üstlenmiştir. dedi.

Türkoğlu şunları söyledi: 3 kıta, 7 denizde 72 millete hükmetme kabiliyetini, 600 yıllık uzun bir zaman diliminde sergilemek ancak adalet ile mümkün iken; Osmanlı´yı harem üzerine inşa edilmiş bir egemenlik olarak resmetmek, hakikate pranga geçirmenin ötesinde bu milletin moral ve ahlaki değerlerine alenen saldırıdır. Haremden çıkmayan, şehvet düşkünü olarak lanse edilen Kanuni´nin dizide boş zamanlarında padişahlık yapıyor görüntüsü trajikomiktir.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.