UÇK komutanı Haradinaj bir kez daha aklandı

29 Kasım 2012 Perşembe 16:16
UÇK komutanı Haradinaj bir kez daha aklandı






PRİŞTİNE (CİHAN)- Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanlarından Ramush Haradinaj, savaş suçundan yargılandığı davada bir kez daha aklandı.

Lahey'deki BM mahkemesi, bir dönem başbakanlık da yapan Kosovalı eski gerilla liderini mahkum edecek yeterli delil bulunmadığına hükmetti. Mahkeme heyeti, Haradinaj'ın etnik Sırplara kötü muamelenin, Kosova'nın kurtuluşu davasına zarar vereceğini savunduğunu vurguladı.

Kosova'da büyük kutlamalarla karşılanan karar, Sırbistan'da ise öfkeye sebep oldu. İki hafta önce Sırplara karşı savaşmış bir Hırvat generali aklayan BM mahkemesi, Sırp milliyetçilerini kızdırdı. Milliyetçi Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, mahkemenin sadece Sırpları yargılamak için kurulduğunun bir kez daha kanıtlandığını öne sürdü.

Kosova Başbakanı Haşim Thaçi ise UÇK'nın sadece bağımsızlık için savaştığını ve savaş suçu işlemediğinin en büyük kanıtının bu karar olduğunu dile getirdi.

Savaş suçu iddiaları sebebiyle 2005'te görevi bırakmak zorunda kalan Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, ilk kez 2008'de aklanmıştı. Fakat savcılara daha fazla zaman tanınması kararı çıkınca mahkeme yeniden başlamıştı. İkinci kez aklanan Haradinaj'ın yeniden başbakanlığa gelebileceği öne sürülüyor. Bu durumda da AB destekli Belgrad-Priştine diyalogunun tehlikeye girmesi söz konusu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.