Uludağ Üniversitesi'nde organ ve doku nakli semineri

05 Aralık 2012 Çarşamba 11:17
Uludağ Üniversitesi'nde organ ve doku nakli semineri






BURSA (CİHAN)- Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü´nün işbirliği kapsamında düzenlenen `Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifika Eğitim Programı´ başladı. 4 gün sürecek toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, sertifika alacak olan kursiyerlere seslenirken, Bu kurstan sonra, organ naklinin ve koordinatörlerin önemini daha iyi anlamış olacaksınız. dedi.

UÜ. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi' ndeki eğitim programına, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası ve Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan'da katıldı. Eğitim Programının açılış konuşmasını yapan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa'nın son yıllarda organ bağışında çok önemli bir sıçrama yaptığını, Uludağ Üniversitesi'nin bu konuda ki katkısının ise çok büyük olduğunu söyledi.

Bakanlığı ile Uludağ Üniversitesi arasında çok güzel bir sinerji olduğunu bunun da başarı getirdiğini açıklayan Akan, organ bağışında emeği geçen tüm öğretim üyelerine teşekkür etti. Organ bağışında, il sağlık müdürlüğünün üst düzey çalışanlarının özveri ile çalıştıklarını büyük performans harcadıklarını belirten Akan, Sonuçta bir canı kurtarmanın yarışı içerisindeyiz. Bu başarı hepimizin, hepinizin. dedi. Arif Kapuağası, sertifika alacak olan kursiyerlere seslenirken şunları kaydetti: Bu kurstan sonra, organ naklinin ve koordinatörlerin önemini daha iyi anlamış olacaksınız. Organ nakli bir zincir halkası gibi. Bu halkanın en önemli kısmı da yoğun bakımcılar ve organ nakli koordinatörleri. Bu iki kısım çok iyi koordine olduğu zaman otomatikman cerraha organ çıkıyor. Bu başarılamazsa maalesef cerrah ta iş yapamaz hale geliyor. Mecburen canlıdan nakile yöneliyorlar. İnsanlarımız kendi canından organ veriyor, ölmüşünün organını maalesef vermiyor. 'Peki burdaki kilit rol ne ?' Koordinatörlerle yoğun bakımcıların çok iyi çalışması. Diyelim ki yoğun bakımda hastanız var. Hastanın gidişatını çok iyi biliyorsunuz. Emin olduğunuz doktorunuzun, yapacağı işi çok iyi bilen koordinatörüyle uyum içersinde hizmet veriyorlar. Profesyonel bir durum. Bu durumda beyin ölümü gerçekleşince, o aile zaten hazır oluyor. Yani ailede yıkılmış olmuyor. Şok evresini daha kısa zamanda atlatmış oluyor. Koordinatör de işini çok iyi yaptığı zaman organ bağışı beyin ölümünden gerçekleşmiş oluyor.

İspanya'da ki beyin ölümlerinin yüzde 85'inde organ bağışı olduğunu Türkiye'de ise bu oranın yüzde 24 olarak gerçekleştiğini belirten Kapuağası, Ülkemizdeki rakam çok düşük. Aslında bizde bu oranı yüzde 75-80'e çıkartabiliriz. Potansiyelimiz var. Bunu da buradaki kursiyerler yani sizler başarabilirsiniz. Yoğun bakımcılarla çok iyi koordine olmanız gerekiyor. Vitrini de cerrahlar oluşturuyor. şeklinde konuştu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise rektörlüğünü yaptığı üniversitenin, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün katkılarıyla dört gün sürecek eğitim programının önemine değindi. Emeği geçen herkese teker teker teşekkür eden Dilek, Toplantının amacına ulaşacağını umut ediyorum. Türkiye'nin organ nakli konusunda attığı adımların mutfağında sizler varsınız. Can siper hane emek veriyorsunuz. Hepinize sağlık bakanlığı adına, ülkemiz milletimiz adına, hastalarımız adına teşekkür ederim. Toplantın meslek hayatınıza katkılar sağlamasını diliyorum. diye konuştu.

Konuşmaların ardından eğitim, Organ Nakli Koordinatörü Sahriye Keskin´ in Uludağ Üniversitesi´nin başarılarını anlatan sunumunu yapmasıyla başladı.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.