Uluslararası Af Örgütü: 'YPG 'savaş suçu' işliyor

PKK'nın Suriye kolu YPG'yi tüm dünyaya barış savaşçıları olarak gösterenler Uluslararası Af Örgütü'nden önemli uyarı. YGP'nin ele geçirdiği çok sayıdaki köyde Türkmen ve Araplara ait evleri yakıp yıktığı ortaya çıktı..

13 Ekim 2015 Salı 09:46
Uluslararası Af Örgütü: 'YPG 'savaş suçu' işliyor






Uluslararası Af Örgütü: 'YPG 'savaş suçuna işliyor

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Suriye'de Türkmenlere ve muhalif Kürt ailelere ait köyleri boşaltarak ateşe verdiğini duyuran BBCTürkçe 'Uluslararası Af Örgütü YPG savaş suçu işliyor' başlığı ile bir haber verdi.  Evleri yakılanlar arasında çok sayıda Arap ise IŞİD'e sempati duyduğu gerekçesiyle zulüm gördüğü ortaya çıktı. Örgüt Haseke ve Rakka'da çok sayıda 'Savaş Suçu'na dair kanıt bulduğunu duyurdu.. Uydu fotoğraflarını masaya yatıran Af Örgütü Merkezi yetkilileri bir köyde daha önce 225 olan ev sayısının 14'e düştüğünü tespit etti..

EVDEN ZORLA ÇIKARDILAR SONRA ATEŞE VERDİLER

BBC'nin haberine göre Uluslararası Af Örgütü, Suriye'deki YPG güçlerinin IŞİD'den geri aldığı köylerdeki halkı zorla yerlerinden ettiğini ve evleri yıktığını iddia etti.
Örgütün yeni açıklanan raporunda YPG'nin bu eylemlerinin "savaş suçuna varabilecek derecede" olduğu belirtildi.
 
Af Örgütü'nün çalışanları, Kürtlerin kontrolündeki Haseke ve Rakka'da, YPG güçleri tarafından endişe verici derecede tacizler yapıldığını gösteren kanıtlar bulduklarını rapor etti.
 
Hüseyniye köyünde yaşayan bir kişi "Bizi evden zorla çıkarıp evimizi ateşe verdiler... buldozerler de getirmişlerdi. Tüm köy yok olana kadar evleri sırayla yıktılar..."
 
225 OLAN BİNA SAYISI 14'E DÜŞMÜŞ...
 
Uydudan gelen görüntüler de bu iddiaları doğruladı. Af Örgütü, Hüseyniye bölgesinde geçen yıl 225 olan bina sayısının bu yıl 14'e düştüğünü belirtti.
Raporda, YPG'nin geri aldığı köylerdeki bazı kişilere, Irak Şam İslam Devleti'ne sempati duydukları ya da örgütle bağlantılı oldukları gerekçesiyle bu şekilde davranıyor gibi göründüğü ifade edildi.
 
Af Örgütü YPG'nin iddialar karşısında kendisini korumaya çalıştığını ve eylemlerini "sivil halkı korumak ve kendi askeri ihtiyaçları nedeniyle yaptıklarını" söylediğini belirtti.
 
Örgüt, raporu ‘Gidecek Yerimiz Yok’ başlığıyla yayınladı. Raporda, Arap ve Türkmen köylerinin PYD'nin yönetimindeki özerk idare tarafından ateşe verildiği ve köylülerin de bölgeyi terk etmesi için ölümle tehdit edildiği vurgulandı.
Rapora ilişkin Uluslararası Af Örgütü'nün kıdemli kriz danışmanı Lama Fakih'in yaptığı açıklamada şunları söyledi:
 
"Sivillerin evlerini kasıtlı şekilde yıkarak, köylerin tamamını yakarak, savunabilir askeri bir zemin olmadan köylüleri yerlerinden ederek YPG, otoritesini suistimal ederken, uluslararası insani hukuku yüzsüzce küçümsüyor. Bu, savaş suçları işlediği anlamına geliyor. YPG, bir an önce yasa dışı olarak sivillerin evlerini yıkmaya son vermeli, yasa dışı olarak evleri yıkılan tüm sivillerin zararını karşılamalı ve sivillerin evlerine geri dönüşleri ile evlerinin yeniden inşasına izin vermelidir."
 
Son Güncelleme: 13.10.2015 10:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.