'UNESCO mesir macununu koruma altına aldı, festivale katılım artacak'

07 Aralık 2012 Cuma 10:07
'UNESCO mesir macununu koruma altına aldı, festivale katılım artacak'






MANİSA (CİHAN)- AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Uluslararası Mesir Festivali'nin UNESCO'nun koruması altına alınmasıyla katılımların daha da artacağını bildirdi. Festivalin İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedilmesinin sevindirici olduğunu belirten Yurttaş, bu gelişmeyi Manisa'nın yurtdışında tanıtımı açısından çok önemli bulduğunu söyledi.

Mesir Festivali'nin bundan böyle UNESCO´nun internet sayfasında ve tanıtım kitapçıklarında yer alacağını aktaran Milletvekili Yurttaş, Bu sadece mesir şenliklerinin değil, aynı zamanda Manisa tarımının, turizminin ve diğer özelliklerinin tanıtımıdır. dedi. Şehzadeler şehri unvanıyla bütün dünyaya kapılarını açan Manisa´da Merkez Efendi´nin yaşaması, Hafsa Sultan´ın da Sultan Camisi´nde ikamet ederken rahatsızlanmasıyla mesir macununun ortaya çıkışının tarihte ayrı bir önemi ve yeri olduğunu dile getiren Yurttaş, Mesir macununu bir şekerleme gibi görmemeliyiz. Bu bir inanış ve gelenektir. Burada insanlar mesir macununu tadı için değil, şifa bulmak için alıyor. Dolayısıyla Mesir Festivali boyunca şifa saçılıyor. Bizim bunu çok iyi kullanmamız lazım. Oradan atılan okunmuş mesirin, kendine ya da hasta bir yakınına şifa olacağına inanıyor. İhracatta yedinci sırada yer alan Manisamız, bu sayede daha da yükselecektir. şeklinde konuştu.

TARİHÇE

472 yıldır kutlanan şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan sultanın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kâğıtlara sardırılan macunun, Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl mart sonunda Sultan Camisi'nin önünde toplanır ve böylece Manisa mesir şenlikleri doğar.

41 ÇEŞİT BAHARAT

Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü. Mesir macununun içindeki baharatlar şunlar: Zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlıcan, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hiyerşambe, çam sakızı, zağferan, tarçın, üdülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravend, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.