Üniversiteler sanayi kuruluşlarıyla daha fazla işbirliği yapmalı

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:31
Üniversiteler sanayi kuruluşlarıyla daha fazla işbirliği yapmalı






MERSİN (CİHAN)- Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu üniversitelerin sanayi kuruluşlarıyla daha fazla işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Hilton Otelinde Mersin Teknopark´ın, 2013-2016 yılları arasındaki stratejilerini tespit etmek amacıyla 'Akdeniz'de Yükselen Değer: Mersin Technoscope' temalı çalıştayı düzenlendi.

Burada konuşan Vali Güzeloğlu, Mersin´in en önemli zenginliğinin bünyesinde 3 üniversite barındırması olduğunu belirtti. Üniversitelerin varlığının tek başına yetersiz kaldığının altını çizen Güzeloğlu, Üniversitelerimizin sanayi kuruluşları ile yaptığı işbirliklerinin gelişmesi gerekiyor. Zenginliği değer üreten bir konuma taşımak zorunluluğumuz var. Tüm dünya tarafından izlenen bir değer olan Mersin, geleceğe aktaracağı zenginlikleri ile bulunduğu konumu hak ettiğini göstermektedir. Ülkemizin son 10 yılda yaşadığı değişimin destekleyicisi ve zenginleştiricisi kentlerin başında Mersin gelmektedir. Ülkemiz sıralamasında ilk 6 ile 8 arasında bulunan kentimiz; tarım, sanayi ve üretimde oluşturduğu değerler ortalaması ile bir bütün olarak 81 il arasındaki konumunu muhafaza etmektedir. Ancak asıl hedefimiz bu konumun ötesine geçmektir. diye konuştu.

Mersin'in Teknoparklar kavramı açısından güzel bir yerde olduğunu ifade eden Güzeloğlu şöyle devam etti: Ama bulunduğumuz konum yeterli değil. 3 üniversitesi ve bilim insanları ile bir değer konusu olan Mersin'de ilişkiler ağı tam anlamıyla henüz kurulamamıştır. Bu çalıştay bilimsel üretime bir çağrı olacak. Bir ses, bir haykırış olacak. Çünkü bilim insanlarımızın sanayi ile işbirliği yapabilmesi için gerekli altyapı Mersin'de var. Mersin bunu değerlendirmek zorundadır. Tarımda Türkiye'nin en büyük üretici kentlerinden olan Mersin, tarıma dayalı sanayinin de merkezi olmak zorunda. Asıl olan en büyük narenciye üreticisi kent olmak değil, narenciyeden en büyük değeri kazanan kent olmaktır doğru olan. Mesajımız açıktır. Bu yolculuk zor bir süreç ve yoğun emek gerektirir. Birlikte yol almak zorunluluğumuzdur. Teknopark bir bütünlük olarak bilimi, sanayiyi ve yerel yönetimleri birleştiren bir kurumdur.

Mersin Teknopark'ta 54 firma ile 300'ü aşkın üreticinin faaliyet gösterdiğini anlatan Güzeloğlu, kurum bünyesinde ikinci bir bina yapıldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: MEÜ içerisinde 20 milyon TL kaynak ile bir laboratuvar yaptık. Bu büyüklüğün içerisinde her düzeyde kontrol ve ölçme imkanları bulunuyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (MESOB), Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ve Mersin Ticaret Borsası (MTB) yönetimlerine bir öneri sunduk. 'Kentte üretim yaparak Mersin'e değer katan üyelere yönelik, kent içindeki merkezlere tanıtım gezileri yapalım' dedik. Artık bize gelen şikayetler 'İşbirliği isteği gelmiyor' değil, 'Üzerimize çok geliniyor, bunaldık' şeklinde olsun. Tüm bunların yanında kentlerin anayasası olarak tanımladığım 'çevre düzeni planlaması' ile alakalı Valiliğimizce yeni bir çalışma başlatıyoruz. Gelecek yönelikle hedefler düzeyinde oluşturulacak çevre düzeni planlaması için ilimizin her köşesini gezip, esnaflarımız ile vatandaşlarımızın düşüncesini alacağız.

MEÜ Rektörü Suha Aydın ise, üniversiteler olarak kendilerine düşen görevleri yerine getirmek için büyük çaba gösterdiklerini söyledi. Açılış konuşmalarının ardından Dr. Güler Manisalı Darman'ın moderatörlüğünde 'Akdeniz'de Yükselen Değer: Mersin Technoscope' temalı çalıştayın stratejik kurgusunun sunumu gerçekleştirildi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.