Üsküdar Üniversitesi'nden Türklere özel 'Yalan Makinesi'

Bilim dünyasında çok tartışılacak bir yalan proje Üsküdar Üniversitesi'nde geliştirme aşamasında. Türk kültürüne özgü yalanları yakalamak üzere geliştirilen makina özellikle sorgularda kül yutmayacak...

22 Aralık 2014 Pazartesi 08:47
Üsküdar Üniversitesi'nden Türklere özel 'Yalan Makinesi'






Üsküdar Üniversitesi'nden Türklere özel 'Yalan Makinesi'


Üsküdar Üniversitesi'nden Prof. Tarhan, Türk kültürüne uygun yalan makinesi geliştireceklerini açıkladı: İnsanımızın özelliklerini göz önünde bulunduracağız. Hata ihtimali azalacak.
Üsküdar Üniversitesi'nde, beyindeki sinyallerin bilgisayarlara aktarılması yoluyla elde edilen verilerin değerlendirildiği proje kapsamında yalan makineleri, Türk kültürüne uygun şekilde üretilecek. Üniversite Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üzerinde çalıştıkları 'yerli yalan makinesi' projesini anlattı. Türkiye'de yalan makinesinin ilgili istihbarat yapısı içinde ve güvenlik çerçevesinde kullanılmasıyla ilgili çıkan yasayı hatırlatan Tarhan, "Bu büyük ithalat gerektiren bir durum. Biz üniversite olarak bunu yapabilecek öğretim üyesi kadrosuna sahibiz" dedi. TÜBİTAK ve kalkınma ajanslarından destek beklediklerini ve makinenin kültürel boyutlara uygun olmasına dikkat edeceklerini vurgulayan Prof. Tarhan, proje hakkında şu bilgileri verdi:

KURUMLARDAN DESTEK

- Biz Türk kültürüne uygun yalan makinesi geliştireceğiz. Çünkü onların ölçeğine göre yalan denen şeyler bizim için doğal olabilir. Kişinin bunu yalan olarak algılaması çok önemli. Mesela eşinin kıskançlığıyla ilgili bir soru sorduğun zaman bir Amerikalı bunu normal kabul edebilir. Beyinde onunla ilgili yalan tepkisi vermeyebilir. Ama bizde kıskançlıkla ilgili bir soru sorduğunuzda, Türk toplumunda, kültürel yapımıza göre beyin daha duyarlı tepki verir.
- Yazılımda Türk insanının özelliklerini de göz önüne alacağız. Bu nedenle yalan makinesinde hata ihtimali daha az olacak. Mesela bir Karadenizlinin silah gördüğü zaman beynindeki tepkiyle bir Egelinin tepkisi aynı olmaz. Bir Avrupalının aynı olmaz.

Parmak izine benzer bir sistem

Üsküdar Üniversitesi Ar-Ge Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cumhur Taş da makinenin işleyişi hakkında bilgi verdi: "Kafaya elektrotlar bağlıyoruz. Ekranda sinyallere bakıyoruz. Olay yerindeki parmak izine benzer izler insan beyninde de yer alıyor. Buna bakılarak bazı suçların ortaya çıkartılabileceğini belirtti.

Beynin tepkisini ölçebiliyoruz

Yalanın bir insanın inanmadığı şeyleri söylemesi olduğunu dile getiren Prof. Tarhan, "Bir kimsenin inandığı veya inanmadığı bir şeyi söylediği zaman beyninde oluşan tepkiler farklı oluyor. Beyindeki sinir iletisi, oksijen ve glikoz tüketimi de farklı oluyor. Bu özelliklerle bir insanın beyninin yalanla tepkisini ölçebiliyoruz" dedi.
Son Güncelleme: 22.12.2014 08:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.