YARSAV'dan, HSYK'ya cevap

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:38
YARSAV'dan, HSYK'ya cevap






ANKARA (CİHAN)- YARSAV, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun açıklamasına cevap verdi. HSYK'nın demokratik toplumlarda sivil toplum örgütlerinin yeri ve işlevi ile ilgili bilgi ve algısını, bu ülke gerçeğini özlüce ortaya koyduğunun belirtildiği yazılı açıklamada, küçülen dünyada iletişim kanallarının çokluğu ile herkesin, her şeyden haberdar olma şansını yakaladığı ifade edildi.

Ülkemizdeki yargının durumunu yabancı muhataplarımıza anlatırken hiç zorlanmamamızın altında bu olgu yatmaktadır. denilen açıklamada, Yargı bağımsızlığının amacına aykırı olarak devlet merkezli bir refleksle vesayete hizmet etmesinin de demokratik meşruiyet üzerinden bu defa yargının tek adam tahtının altında yatan aslanlara dönüştürülmek istenmesinin de bu ülkeye özgü paradoks olduğunu gayet iyi anlamakta ve ifade etmektedirler. Sanılanın aksine son derece bilgili ve bu bilgilerini bizim duygusallığımızdan uzak olma avantajları ile 'bilimsel değerlendirmelere' dönüştürecek 'ciddiyet' ve bilinç içindedirler. HSYK'nın son açıklaması; gerçeğin işine yarayan kısmını göstermeciliği, küçümseyiciliği, suçlayıcılığı ve yabancı alerjisi unsurlarını taşıyan alışılmış devlet refleksi olarak fazlasıyla sıradan gözükmektedir ve düzeyi ile yargı adına gerçekten üzücü, umut kırıcıdır. Gerçekleri ve doğruları ifadenin, çoğu kez 'resmi' alan dışında mümkün olacağının farkında olunmaması anlaşılabilir değildir. ifadeleri kullanıldı.

Yeni HSYK'nın, Adalet Bakanlığı bürokrasisi ve siyasal iktidarın ve ortaklarının akredite kadrosundan oluştuğunun ileri sürüldüğü açıklamada, HSYK'dan beklentilerinin uluslararası meslek örgütlerinin Türk yargısı ile ilgili gözlem ve temaslarına dayalı bilgiler ve doğal olarak kendi ilke ve anlayışları çerçevesinde eleştiriler içeren raporlarına gösterilen, diplomatik nezaketle de bağdaşmayan, adeta bir hiddet ve öfke patlamasına dönüşen duyarlılığın, yargının kurumsal onurunun korunmasında da süratle devreye girmesi olduğu belirtildi. Aksi takdirde; her gün biriken dayanaklarının yansıması olan iç ve dış seslerin gittikçe artacağı ve yanlış sahiplerini rahatsız etmeye devam edeceği kaydedildi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.