Yedikule Bostanları talan ediliyor, Fatih Belediyesi'nden skandal proje

Fatih Belediyesi Sulukule projesinin ardından yeni bir skandal proje ile Yedikule Bostanları'nı talan ediyor. İstanbul'un 1500 yıllık tarihi içinde yer alan Yedikule Bostanları imara açılıyor.

23 Kasım 2014 Pazar 02:36
Yedikule Bostanları talan ediliyor, Fatih Belediyesi'nden skandal proje






Yedikule Bostanları talan ediliyor, Fatih Belediyesi'nden skandal proje

İstanbul surlarıyla özdeşleşen sur dibindeki son yeşil alanlar da imara açılıyor. Tarihi Yedikule Bostanları'imara açma kararı alan Fatih Belediyesi villa projelerine yeşil ışık yaktı. Fatih Yarımadası içerisinde en değerli toprak parçası haline gelen Yedikule Bostanları'nın SİT alanından çıkarılarak park, sosyal tesis ve konut alanı olarak kullanılması için düğmeye basıldı. Yakın zamana kadar incir ve dut ağaçlarıyla anılan, aradan geçen süre içerisinde inşaat şirketleri tarafından talan edilen Yedikule Bostanlarının ipini Fatih Belediyesi çekti.

İMAR İÇİNDE NELER VAR?

İstanbul’daki tarihi surların dibinde yer alan Yedikule Bostanları’nın dönüşümü için, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda  İBB Meclisi’nce Uygulama İmar Planı’na işlendi.   Bakanlar Kurulu’nun 2006 yılında “Yenileme alanı” ilan ettiği tarihi bostan alanıyla ilgili Fatih Belediyesi’nin, “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması” hakkındaki kanun gereği hazırladığı Uygulama Planı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP ve MHP grubunun ret oylarına karşılık iktidar partisinin oy çokluğuyla kabul edildi. Karara itiraz eden CHP, yenileme projesine onay veren Ak Parti Grubu’nu “Kültür katliamına” imza atmakla suçladı. Tartışmalar altında devam eden ve Yedikule Bostanları’nı da,  “Yedikule-Belgrad Kapı Arasında Kara Surları İç Koruma Rekreasyon Projesi” hakkındaki raporun hakkındaki karar kapsamında, bölgeye sus havuzu, sosyal tesis, açık spor alanı, otopark, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecek. 


Kaynaklara göre 1500 yıldan uzun süredir kentsel tarım alanı olan Yedikule Bostanları' nın büyük bir bölümü, Fatih Belediyesi ve İBB tarafindan yapılacak 70 bin metrekarelik park projesi kapsamında üzerine moloz ve niteliksiz toprak yığılarak ürün veremeyecek hale getiriliyor. Yapımına 6 temmuzda başlanan proje için 3 ayrı versiyon çıkarıldı. Bölge halkından konut yapılacak olan projenin gizlenmesi büyük tepkilere neden oldu.
Son Güncelleme: 23.11.2014 02:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.