Yemin töreninde Silivri krizi yaşandı

11 Temmuz 2011 Pazartesi 17:50
Yemin töreninde Silivri krizi yaşandı






CHP'nin yemin krizi çözülmesinin ardından TBMM Genel Kurulu'nda Ergenekon davasında tutuklu İzmir milletvekilleri Mustafa Balbay ve Zonguldak milletvekili Mustafa Balbay'ın isimlerini okunmamasına CHP'li vekiller tepki gösterdi. 
  CHP'li vekillerin TBMM Genel Kurul'unda yemin etmeleri devam ediyor. CHP'li vekillerin isimleri okunduğu sırada CHP'den milletvekili seçilen Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın isimleri okunmadı. Bunun üzerine Yalova milletvekili CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce önce arkadaşlarından izin istedi ardından kürsüde bu olaya tepkisini dile getirdi. İnce, "Biz bir toplumsal duyarlılık yaratmak istedik. Milletin oyu burada temsil edilsin istedik. Bizim yaptığımız sadece milletvekili arkadaşlarımızın buraya 
gelmesi değildi. 2002 yılında millet iradesinden söz edenler, muhtar bile olamaz denmesine rağmen CHP'nin desteğiyle Başbakanlık yolu açıldığında bize teşekkür edenler aradan geçen 9 yılda bunu unuttular. Biz arkadaşlarımıza af istemiyoruz. Adil bir şekilde yargılanmaları sürsün istiyoruz. Şimdi arkadaşlarımızın adları da okunmuyor. Lütfen adlarını okuyun. Bugün yemin etmeye gelemeyen milletvekillerinin adlarını okumaya mecbursunuz. Lütfen Sayın Haberal'ın Sayın Balbay'ın adlarını okuyun" dedi.  
  Bunun üzerine Genel Kurul'u yöneten TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Haberal ve Balbay'ın tutuklu olduklarına dair yazının geçen perşembe günü gerçekleştirilen Genel Kurul'da okunduğunu belirterek, bu nedenle isimlerinin okunmamasının iç tüzüğe uygun olduğunu söyledi. CHP Samsun milletvekili Haluk Koç da arkadaşlarından izin alarak sırası gelmeden yemin etti ve konuya ilişkin söz aldı. Koç, "28 Haziran'daki yemin töreninde arkadaşlarımızın ismi okundu. Geçen süre zarfında halkın oyu işle seçilen 
milletvekillerinin okunmamasının gerekçesini izah etmeniz mümkün değil. İsimlerinin burada okunması gerekiyor. Burada bizim tavrımız demokratik bir tavırdır. Burada halkın oylarının peşine düşmüş durumdayız. Sayın Balbay'ın isminin okunmaması İzmir'de 500 bin kişinin oyunun hiçe sayılmasıdır. Siz seçmen iradesini burada yok etmekle yükümlü değilsiniz" dedi. 
  CHP'lilerin açıklamasına ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın ise, "28 Haziran'daki yemin töreninde bütün milletvekillerinin ismi zikredildi. Sayın Ekşi geçici başkan iken isimleri zikredildi ama siz kalkıp yemin etmediniz. Söz konusu isimlerini tutuklu olduğu burada okundu. Fiili ve hukuki bir durum söz konusu, yemin edemeyecekleri bir gerçek. Hiçbir makam mahkemelere emir ve talimat gönderemez" dedi.  
  Tartışma, Balbay ve Haberal'ın isimleri okunmamasına rağmen sona erdi.  
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.