Yeni bir Kürt partisi kuruluyor: Selam Anadolu

14 Temmuz 2011 Perşembe 11:01
Yeni bir Kürt partisi kuruluyor: Selam Anadolu






BDP'nin kürt halkını temsil etmediğini belirterek yeni bir partiyi kuracaklarını duyuran Siyaset Bilmci Galip İlhaner, Kürt halkının yeni bir oluşuma ihtiyacı olduğunu söyledi.Van doğumlu siyaset bilimci ve 2007'de Van bağımsız milletvekili adayı Galip İlhaner, Kocaeli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Tek Yol Selam (Barış),Önce İnsan-Cesur Çoğunluk-Anadolu Kardeşliği-Anadolu Milleti parolasıyla yola çıkan ve 1993 yılından beri kadro çalışması yapan Anadolu Barışı (PaxAnadolu) Hareketi lideri Galip İlhaner, 1993 yılında Turgut Özal'ın vefatı üzerine bir parti kurmaya karar verdiğini ve bu çalışmaları 19 yıldır aralıksız sürdürdüğünü söyledi. 2013 yılına kadar partileşeceklerini savunan İlhaner, demokratik özerkliğe benzer bir proje olan Anadolu Modeli üzerinde 1994 yılından beri çalıştığını ve bu sistemin temellerinin 1985 - 1986 yıllarına dayandığını belirterek, PaxAnadolu Entegrasyon modeli olarak adlandırdığı strateji ile demokratik özerklik arasında önemli benzerlikler olduğunu aktardı.

DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ 2000 YILINDA GÜNDEME GETİRDİM
İlhaner, 2000-2005 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi'nde yayınlanan Hariciye, Anadolu Hariciye ve PaxAnadolu dergilerinde Anadolu Modeli hakkında 4 yazı yazdığını ve bu yazıların şu anda gündemde olan Demokratik Özerklik projesiyle önemli benzerlikler taşıdığını söyledi. Ayrıca Osmanlı Milletler Topluluğu ve Akdeniz Birliği'nin Türkiye tarafından kurulması gerektiğini de 2000 yılında Hariciye (PaxAnadolu) dergisinde önerdiğini belirten İlhaner, fakat Akdeniz Birliği'nin Fransa tarafından kurulduğunu ve Türkiye'nin bu oluşuma kayıtsız kaldığını aktardı.

İSTİKRAR İÇİN AK PARTİ'YE DESTEK VERDİM
2007 yılında Van'dan bağımsız milletvekili adayı olan, 2009 yılında da Muradiye ilçesinde bağımsız belediye başkan adayı olan Galip İlhaner, 12 Haziran'da da LDP Van milletvekili adayı oldu. İstikrarın sürmesi için AK Parti'yi desteklendiğini belirten İlhaner, Demokratikleşme konusunda PaxAnadolu Hareketi olarak kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz. Sonbahara kadar Selam Anadolu (Anadolu Barışı = PaxAnadolu) Demokratikleşme Raporu'nu tamamlayacağız. dedi.

KÜRTÇE, İMAM HATİP LİSELERİNDE SEÇMELİ DERS OLSUN
Demokratikleşme konusunda rapordan bazı bilgiler veren İlhaner, Kürtçe seçmeli dersin İmam Hatip Liselerinde uygulanabileceğini söyledi. İlhaner bazı önerilerini de şöyle açıkladı:Muğlalı Kışlası'nın ismi Vanlı bir Çanakkale Şehidi'nin ismi verilerek değiştirilebilir. İlahiyat mezunu olmayan imamlar zorunlu emekliye ayrılmalı. Diyarbakır Cezaevi yıkılarak yerine cami yapılmalı. Van Gölü'ne nazır Çanakkale Şehitliği benzeri bir şehitlik yapılmalı. Muhtarlık seçimleri yerel seçimlerden ayrı yapılmalıdır. Muhtarlık seçimlerinde diğer seçimlerde olduğu gibi oy pusulası (Adayların ücretini ödemesiyle) devlet tarafından bastırılmalıdır. Vatandaş oyunu diğer seçimlerde olduğu gibi resmi mühürle kullanmalıdır. Bu şekilde oy pusulalarının dağıtımı sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar, sürtüşmeler kan davaları ve düşmanlıklar azalacaktır. Daha fazla aday yarışı olacağından demokratik katılım daha üst düzeyde olacaktır. Ayrıca muhtarlık seçimlerinin belediye ve milletvekili seçimlerinde pazarlık konusu olmasının önüne de büyük ölçüde geçilmiş olacak. Kan davalarının çoğunluğu muhtarlık seçimlerinden kaynaklanmaktadır. Her muhtarlık seçimlerinde kan davaları oluşmakta ve öldürmelere varan kavgalar olmaktadır. Bu huzursuzluğun temel kaynağı oy pusulasının muhtar adayı tarafından seçmenlere dağıtılmasıdır.

YENİ BİR ANAYASA ŞART
Özellikle Güneydoğu'da kadınlara oy kullandırılmadığını iddia eden İlhaner, kadınların oylarını daha rahat kullanabilmesi için de imza yerine parmak izi uygulaması yapılması gerektiğini savundu. İlhaner, Türkiye'nin dünyanın lider ülkesi olmak istiyorsa, böyle bir vizyona sahipse, yeni demokratik, sivil bir anayasa yapmak zorun olduğunu sözlerine ekledi. 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.