Yenikapı'da Fetih coşkusu | Mahşeri kalabalık

İstanbul'un Fethi'nin 562. yılı Yenikapı'da 1 milyondan fazla vatandaşın katılımıyla kutlanıyor. Kutlamaya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu da katılıyor.

30 Mayıs 2015 Cumartesi 18:46
Yenikapı'da Fetih coşkusu | Mahşeri kalabalık






Yenikapı'da Fetih coşkusu | Mahşeri kalabalık

Fetih coşkusu Yenikapı'da görkemli bir mitinge döndü. AK Parti'nin seçim mitingi ile birleşen Fetih şölenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu da katılıyor. Alan üstünde Türk Yıldızları gösteri uçuşu yaparken 562 kişilik mehter birliği de, vatandaşlara adeta müzik ziyafeti veriyor.  İstanbul'un fethinin 562'nci yılı dolayısıyla Yenikapı'da düzenlenecek Fetih Şöleni için Türkiye'nin en büyük sahnesi hazırlandı. İstanbullar 17.30'da başlayacak şölen için Yenikapı'ya akın ediyor. Şölen alanına bugün 2 milyon kişinin gelmesi bekleniyor.
Ellerinde Türk bayraklarının yanısıra Türk devlet ve topluluklarının bayrak ve sancaklarını da alan vatandaşların şölene ilgisi oldukça büyük

İstanbul'un fethinin 562'nci yılı dolayısıyla bugün 17.30'da Yenikapı Etkinlik Alanı'nda düzenlenecek Fetih Şöleni için hazırlıklar tamam. Kutlamalara Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu birlikte katılacak. İki milyon kişinin izlemesi beklenen şölende İngilizce, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Rusça tercüme yapılacak. Türk Hava Kuvvetleri'nin süpersonik akrobasi timi Türk Yıldızları bir gösteri yapacak.


562 KİŞİLİK MEHTER
Daha önceki fetih kutlamalarında ve dünyanın birçok yerinde çeşitli etkinliklerde sahne alan 84 kişilik Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği, gösterinin tam kalbinde yer alıyor. Geçen yıllara farklı olarak bu yıl ilk kez TSK Mehteran Birliği'ne 478 kişilik Osmanlı Tarihi Birliği eşlik ediyor. İstanbul'da görev yapan 478 erden oluşturulan birlik için özel kıyafetler hazırlandı. 562 kişiden oluşan ekibi ve son prova görüntülendi. Şölende mehteran için özel bir sahne hazırlandı. Boyutu 18'e 100 metre... Sahnenin tam ortasında 500 metrekarelik özel bir led ekran kuruldu. Bu ekranda İstanbul'un fethini anlatan bir film gösterilecek.

HAVAİ FİŞEKLE BİTECEK
Sahne, 562 askerin hilal şeklinde dizilerek marşlarını çalabilmesine imkân verecek şekilde oluşturuldu. Ankara'daki törenlerde en fazla 200 kişiyle marşlar çalan bu ekip, "9 katlı mehter" olarak ifade ediliyor. Bu, "Ekipte her enstrümandan 9 adet var" demek. Şölen için bir ay hazırlık yapan ekip, yarım saat boyunca üç tur halinde gösteri sunacak. Gösterinin finalinde ise Hücum Marşı çalınacak. Şölen havai fişek gösterisiyle bitecek.

DÜNYANIN EN BÜYÜK POSTERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun Guinness rekorları arasına giren 4 bin 709 metrekarelik posteri dün alanda 100 kişi tarafından açıldı.

FİNALDE 'HÜCUM MARŞI'
562 kişilik mehter takımı 100 metreye 18 metre boyutlarıyla bugüne kadar Türkiye'de kurulan en büyük sahnede yer alacak. Yaklaşık yarım saat olmak üzerde üç tur halinde gösterisini yapacak ekip, gösterinin finalinde Hücum Marşı'nı çalacak.

ŞÖLENDEN SONRA JAPONYA'YA…

Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı 562 kişilik özel ekip, bundan böyle her yıl fetih şölenlerinde özel gösteri yapacak. Daha önce milli bayramlarda ve ABD'deki Türk Günü etkinliklerinde boy gösteren ekip, şölenden sonra Türk-Japon dostluğu için Japonya'ya gidecek. Şölen için 450 kişi çalıştı. Alana 120 kapıdan giriş yapılacak. Vatandaşlar için iki çadır hastanesi, 10 sağlık noktası, 70 ambulans, 600 sağlık personeli, 6 mescit, tuvaletler, 20 su dağıtım noktası hazır bulundurulacak.

AYASOFYA'DA EZAN SESİ

AK Parti'nin, İstanbul'un fethinin yıldönümü için hazırladığı Ayasofya temalı reklam filmi yayınlandı. İstanbul manzaralarıyla hazırlanan filmde, görüntüler fethin güzergahı ile izleyiciye aktarılıyor. Fatih Sultan Mehmet'in fethin ardından camiye dönüştürdüğü Ayasofya'nın şerefelerinden ise müezzinler ezan okuyor. Filmin sonunda da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "İstanbul'un fatihi Fatih Sultan Mehmet Han'a selam olsun. Fethin 562. yılı kutlu olsun" ifadeleri yer alıyor.

'İSTANBUL BİZE EMANET'

Osmanlı Devleti'ni imparatorluk haline getiren İstanbul'un fethinin 562'nci yılına ilişkin kutlama dün başladı. 29 Mayıs 1453'te gerçekleşen fetih nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fatih Sultan Mehmet ve kahraman askerlerinin bizlere emaneti olan İstanbul, ülkemizin iş, finans, ticaret, sanat ve kültür merkezi olarak günümüzde de gelişmesini sürdürmekte, dünyanın en gözde şehirleri arasında yer almaktadır" dedi.


Son Güncelleme: 30.05.2015 18:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.