Yeşil Kart 'iptal' çilesi bitiyor

13 Temmuz 2011 Çarşamba 11:37
Yeşil Kart 'iptal' çilesi bitiyor






Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, Sosyal Güvenlik Kurumu'na geçiş yapan aile bireyinin Yeşil Kartı'nın iptali yerine askıya alınacağı bildirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Temmuz 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren yeni uygulama ile Yeşil Kartlı iken Sosyal Güvenlik Kurumu'na giriş yapan ve kartı iptal edilen vatandaşların, artık kartlarının iptal edilmeyerek askıya alınacağı bildirildi.

13 Ağustos 1992 tarihli 21314 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmeliğin 5'inci Maddesi'nin 22'nci maddesine eklenen fıkrada, Yeşil Kart verilen kişilerden 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4'üncü Maddesinin 1'inci fıkrasının (a) bendi veya (b) bendinin (2) ve (4) numaralı alt bentlerine tabi sigortalı olarak çalışan ve bu çalışmalarından dolayı Genel Sağlık Sigortası kapsamında olanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, 5510 sayılı kanuna göre, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hak kazanma tarihinden sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarının sona erdiği tarihe kadar, bu çalışmalardan dolayı elde edecekleri gelirlerine bakılmaksızın Yeşil Kartları askıya alınır.
Bu kişilerin Yeşil Kartları 5510 sayılı kanuna göre Genel Sağlık Sigortası, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının sona erdiği tarihi takip eden gün itibariyle başvuru veya başka bir işleme gerek olmaksızın aktif hale getirilir.

MESLEK EDİNDİRME KURSLARINA KATILANLARIN 'YEŞİL KART'TAN FAYDALANMALARI DEVAM EDECEK

Aynı hanede bulunmakla birlikte, bakmakla yükümlü olunan kişiler dışında kalan kişileri Yeşil Kart hak sahipliği devam eder ve bu hak sahipliğinin sürdürülmesinde bu fıkra kapsamındaki çalışmalardan elde edilecek gelirler dikkate alınmaz. Yeşil Kartları askıya alınanlardan 5510 sayılı kanuna göre bakmakla yükümlü olunan kişi, sıfatını yitirenlerin ise bu fıkra kapsamındaki çalışmalardan elde edilecek gelir dikkate alınmaksızın Yeşil Kartları aktif hale getirilir. Ayrıca, 5510 sayılı kanunun 5'inci Maddesi'nin 1'inci fıkrasının (e) bendi kapsamında sayılanlarla ile kamu kaynaklı meslek edindirme kurslarına katılanların kurs sürelerince yeşil kartları devam eder. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.