Yıldız: ABD'nin İran'a doğalgaz yaptırımı Türkiye'yi kapsamayacak

04 Aralık 2012 Salı 14:52
Yıldız: ABD'nin İran'a doğalgaz yaptırımı Türkiye'yi kapsamayacak






İSTANBUL (CİHAN)- Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, ABD'nin İran'a uygulayacağı doğalgaz yaptırımının Türkiye'yi kapsamayacağını ifade etti. Yıldız, ABD, büyüyen Türkiye'nin enerji taleplerini temel almalıdır. Doğalgaz ve ham petrol ihtiyaçlarının karşılanması ile alakalı halkı aklına getirmelidir. dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Enerjisa'nın Alman enerji şirketi E.ON ile ortaklığını açıkladığı basın toplantısının ardından gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. Habercilerin, ABD'nin İran'a yaptırımlarını artıracağı ortada. Türkiye'nin burada doğalgaz ile ilgili tavrı ne yönde olacaktır? sorusuna Yıldız, şu karşılığı verdi:

Ben, ABD'nin doğalgaz ile ilgili yaptırımlarının Türkiye'yi kapsamayacağı kanaatindeyim. Çünkü bu tür yaptırımın İran'ın yanında Türkiye için de bir yaptırım olacağını bilir ve görürüz. Ben ABD'nin böyle bir tercihte bulunmayacağı kanaatindeyim. Büyüyen Türkiye'nin enerji taleplerini temel almalıdır. Doğalgaz ve ham petrol ihtiyaçlarının karşılanması ile alakalı evvela halkı ardından Türkiye'yi aklına getirmelidir. İran, doğalgazda ikinci büyük tedarikçimizdir. Yani o anlamda yaptırımlar böyle bir kapsamda olmayacaktır.

Putin'in Türkiye temasları vardı, bu minvalde sizin Rusya 'dan gaz talebiniz oldu mu? sorusunu ise Yıldız, şöyle cevapladı:

Türkiye'nin artan ihtiyacını en makul ve en uygun fiyatlarla karşılamaya Rusya sıcak bakıyor. Ola ki kış şartlarında gerek duyulursa ihtiyacı karşılamak için Rusya çok yakın davrandı. Bunların kontrata bağlanması yer yer ocak ya da şubat aylarında söz konusu olamıyor. Ama kontrat dışı kimi rakamları da alabileceğimiz mutabakata bağlandı. Geçen senelerde çok soğuk aylarda Mavi Akım ve Batı Hattı'ndan daha fazla gazın alındığını da gördük. Rusya tarafı, projelerinde karşılıklı anlayış içinde olmak; kanuni sınırlar ve anlaşmalar dahilinde kalmak kaydı ile kolaylıklar tanınıp tanınmayacağını bize sordu. Biz de teknik bir grup görevlendirdik. Grubun faaliyetlerini tamamlamasının ardından kamuoyuna açıklamalarda bulunacağız.

Türkiye'nin Rusya'dan 3 milyar metreküp gaz talep ettiğinin aktarılması üzerine Yıldız, Türkiyenin büyüme rakamları öngörüleri aşarsa biz bu gaz tedarikini yapabiliyor olmalıyız. Taleplerimiz 3 milyar metreküpü bulabilir ya da bulmayabilir bunu zaman ortaya koyacak. ifadelerini kullandı.

Putin'in Güney Koridoru'nu dillendirdiğine işaret edilmesi üzerine de Taner Yıldız, şunları kaydetti:

Güney Koridoru enerji ulaşım yolları ile ilgili bir pakettir. Güney Akım, Mavi Akım, TANAP ve Nabucco West gibi projeleri barındırıyor. Türkiye bu ihtiyaçlarını karşılayacak yapıyı hangi projeden olursa olsun makul şartlarda elde etme gayretindedir. Burada Rusya ile alternatif olmaması halinde ayrı projeler devreye alabiliriz de; sistem boşluk affetmez. Bize doğalgaz ile ilgili bir teklif varsa bütün dünya kamuoyuna Katar, ABD, Endonezya gibi diğer ülkelerin de dahil olacağı bir portföyü öneriyoruz. Türkiye tüketim rakamlarını büyütüyor. O nedenle büyüyen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olmaz. Doğalgaz ile ham petrolü yerli kaynaklar haline getirme faaliyetlerimiz bir yana bunların ithalatı ile ilgili kontrat arayışlarımız devam ediyor. Bu anlamda teklifler getirilir, bakarız.

Gazetecilerin Rusya'dan ham petrol alımı yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Yıldız, Şu an 11 ülkeden ham petrol, 5 ülkeden doğalgaz alıyoruz. Bunların adedini artırmayı hedefliyoruz. Daha güçlü tedarik daha iyi bir arz oluşturmayı temel alıyoruz. Rusya'dan aldığımız ham petrolü artırabiliriz. Nihayetinde serbest bir piyasa var, onun için ham petrolü Rusya'dan da alabiliriz. açıklamalarında bulundu.

Erbil'de yapacağı temasların içeriği ve amaçları da sorulan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Erbil temaslarımız önemli. Hemen yanımızda bulunan kaynaklara Venezuella ve Kolombiya'da, muhtelif ülkelerde yaptığımız operasyonlar gibi kayıtsız kalamayız. Bunun yanında Irak ile aramızda fikir ayrılığı olacak değil. Her bölge ile, her ülke ile Irak'ın tamamı ile yaptığımız anlaşmalar var. Bu anlaşmaların tamamı Irak'ın bütünü ile alakalıdır. Irak'ın normalleşmesi ile ilgili türkiyenin koyacağı katkılardır. Yani Irak'ın güneyi olsun, kuzeyi olsun pek çok projeyi bir arada yapabiliriz, bu olabilir. dedi.

Boğaziçi Dağıtım için biçilen 1,5 milyar doların aynı kalıp kalmayacağının sorusuna muhatap olan Taner Yıldız, miktarlar ile ilgili şu an bir yorum yapamayacağını belirtti. Bir malın değerinin satın alındığı meblağ olduğunu vurguladı.

Doğalgaza bu ay zam yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine ise Yıldız, bu ay fiyat artırımının söz konusu olmayacağını bildirdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.