Yıldız: Et ve sütün maliyetinin altında satılması hayvancılığı öldürüyor

07 Aralık 2012 Cuma 10:09
Yıldız: Et ve sütün maliyetinin altında satılması hayvancılığı öldürüyor






SAKARYA (CİHAN)- Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Türkiye'de et ve sütün maliyetinin altında satılmasının, hayvancılığı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Yıldız, Et Balık Kurumu'nun et fiyatlarında kilogram başına yapacağı 1 liralık artışın piyasayı düzenleyeceğini belirtti.

Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada, gümrük kapılarının açılması ile et ve süt ürünlerinin iç piyasada doyum noktasını aştığını, et ve süt fiyatının maliyetin altına düştüğünü savundu. Söz konusu aşırı düşüş sebebiyle bazı hayvan üreticilerinin üretimden çekildiğini ileri süren Yıldız, Etin ve sütün çok ucuzlaması çok iyi görünse de maliyetin altına düşmesi doğru değil. Bu gün hayvancılık sektöründe çalışanlar açısından bu durum endişe verici. Bunu sahada gezerken daha iyi anlıyoruz. dedi.

Bu fiyatlarla hayvancılığın kar edemez duruma geldiğini öne süren Yıldız, Şu anda ülkemizde etin kilogramının maliyeti 17 lira. Ancak Et Balık Kurumu´nda etin kilogramı 14, serbest piyasada ise 14,5-15 TL lira civarında. Bu fiyatlar maliyetin bile altında. Sektör kar edemez duruma geldi. Bizim tavsiyemiz Et Balık Kurumu fiyatı 1 lira yükseltirse piyasa kendini ona göre düzenler. Hayvancılıkta zarar azalır kar etme düzeyine gelir. Sütte de durum farklı değil. Süt fiyatlarının 80 kuruştan 1 liraya yükseltilmesi de gereksiz anaç kesimleri ve üreticinin küstürülmesinin önüne geçer. ifadelerini kullandı.

Canlı hayvan ithalinin çeşitli riskleri olduğunu kaydeden Yıldız, bu yolla Türkiye´de bulunmayan 'üç gün' ve 'mavi dil' gibi hastalıkların ithal edildiğini savundu. Yıldız, Bu anlamda önümüzdeki yıllarda şu anki getiriden daha çok kayıpları vereceğimiz kaçınılmazdır. Dolayısıyla yönetici konumundakiler, hayvancılığın bu son durumunu görüp, müdahale etmeleri ilk önce üreticimizin ve ülke hayvancılığının yararınadır. uyarısında bulundu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.