Yılların terör yandaşı İHD, 13 şehit için rapor hazırladı

17 Temmuz 2011 Pazar 16:42
Yılların terör yandaşı İHD, 13 şehit için rapor hazırladı






Türkiye'de insan hakları kavramını "Terörist hakkı" PKK hakkıyla eşleştiren, yıllardır bölücü örgütün katliamlarını kınamayan, örgütün sivillere yönelik katliamlarına bile sessiz kalan İHD, 13 şehidin can verdiği saldırının derdine düştü.



Yanına Mazlum-Der, Özgür-Der'i de alan İHD'de çevredeki köylülerin duyumlarını rapor adı altında kamuoyuna duyurdu. Terör örgütüne yakınlığı ile bilinen medya çevrelerinin iddialarını kanıtlamaya yönelik sözler sarfeden İHD temsilcisi helikopterlerden gaz bombası atıldığını iddia etti. Ancak gaz bombasının nasıl yangın çıkardığını bir türlü izah edemedi.
SANKİ ASKERİ UZMAN

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde meydana gelen ve 13 askerin şehit edilmesiyle sonuçlanan saldırıya ilişkin Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, askerlerin helikopterlerin saldırısı sonucunda yanarak can verdiğini iddia etti.İnsan Hakları Derneği (İHD), Mazlum-Der, Özgür-Der, KESK ve Memur-Sen Diyarbakır şubeleri Silvan ilçesindeki
KÖYLÜ GAZ BOMBASINI NASIL DA ANLAMIŞ
Dolapdere köyünde operasyona ilişkin araştırmayı Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda basına rapor olarak sundu. STK'lar adına bir açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, Dolepdere köyünde bir dizi araştırma yaptıklarını söyledi. Bilici, Dolapdere köyündeki görgü tanıklarından da bilgi aldıklarını dile getirerek, İsmini vermek istemeyen bir köylü, 2 helikopterin operasyon bölgesinde gaz bombaları bıraktığını beyan etti. Başka bir helikopterin de bölgeye asker bırakıp havalandığını gördüklerini anlattı.

Daha sonra alanda yangının ve bombaların etkisiyle büyük bir sis bulutunun oluştuğunu gördü. iddialarını ileri sürdü. Alanda heyet olarak incelemelerde bulunduklarını ifade eden Bilici, köyün 100 metre yakınından itibaren ormanlık alanın tümünün yanarak tahrip olduğunu gözlediklerini iddia etti. Çatışmanın yaşandığı bölgeye gittiklerini dile getiren Bilici, iddialarını şöyle sürdürdü: Olay yerini inceledik.
Alanda kimisi doğal kimisi de taşlarla örülmüş 20'ye yakın mevzi vardı. Alanda yaptığımız incelemelerde askerlere ait giysiler, sigara ve günlük malzemelere rastladık. Bazı mevzilerin önünde yukarıdan atıldığı silahlardan dolayı çukurlar oluşmuştu.
Bu çukurlarda MKE menşeli patlayıcı madde kalıntıları ve patlamış füzeye rastladık. Olay yeri ve diğer mevzilerde de aynı görüntüler mevcuttu. Heyet olarak bölgede yaptıkları incelemelerde askerlerin helikopterden dolayı öldüğünü ileri süren Bilici, askerlerin mevzilendikleri yerin yüksekte bulunduğunu ve helikopterden atılan bombalardan dolayı ölümlerin arttığını ileri sürdü. Yangının yayıldığı alanda el bombalarıyla yangın çıkma ihtimalinin bulunmadığını iddia eden Bilici, Askerlerin konuşlandığı yer de yüksekte bulunuyor. Hakim tepenin tamamının yukarıdan bombalandığı kanaatine vardık.

Olay yerinde bulunan silah ve diğer bulgulardan hareket ederek olay yerine havadan helikopterle müdahale edildiği sonucuna vardık. iddialarını kaydetti. Operasyonda meydana gelen ölüm sebeplerinin açıklanmasını isteyen Bilici, isteklerini şöyle sıraladı: Helikopterle atılan ve yangına sebebiyet veren silahların ne olduğunun açıklanmasını istiyoruz. Bölgeye giden askerlerin istihbari bilgiye dayanıp dayanmadığını ve PKK'lılar tarafından atıldığı iddia edilen el bombalarıyla bu kadar geniş alanın ve ölümün nasıl olduğunun açıklanmasını talep ediyoruz. Operasyonla ilgili varsa telsiz ve diğer elekronik kayıtların kamuoyuyla paylaşılmasını ve 5 PKK'lının akıbetinin ne olduğunu merak ediyoruz. Askerlerin konuşlandıkları yer yüksekte olmasına rağmen tepeye tırmanan PKK'lıların nasıl görünmediklerini ve gündüz vakti olmasına rağmen PKK'lıların bölgeden nasıl kaçtıklarının açıklanmasını istiyoruz. CİHAN

O KÖYLÜ YALAN SÖYLEDİ

Bu arada PKK'lı katillerle girdiği çatışmada yaralanan askerler, yaşanılanı Habertürk Gazetesi'ne anlattı. Yaralı askerlerin anlattıkları ile İHD'li bomba, füze, silah uzmanlarının iddiaları birbirinden çok farklı. Yaralı askerler konuştu

İŞTE ASKERİN AĞZINDAN ÇATIŞMA ANI

İKİ BÖLÜK: Lice’de kaçırılan askerleri aramak için 10 Temmuz’da 92 asker arama tarama faaliyetine çıktık. Hazro İlçe Jandarma’ya roketatarlı saldırının ardından, kaçan PKK’lıları yakalamak için ilçeye hareket ettik. Ancak PKK’lılarla karşılaşmadık. Silvan-Kulp-Batman istikametine doğru yeniden arazi arama tarama faaliyetlerine başladık.

ABLUKA: Bölgeyi jandarma özel harekât timleri, komando taburları ve özel eğitimli askeri bölüklerle ablukaya almıştık. Dolapdere Köyü’ne 5 kilometremesafede Roşan Deresi ile Çemşin Deresi arasında 04.00’te konaklama kararı aldık. Askerler yorgundu, nöbetçiler de dinlendikten sonra intikale devam edilecekti.

ROKETATAR: Saat 13.30’da roketatarlı saldırı ile ateş başladı. Tabur hemen toparlandı. Ancak nöbetteki 4 arkadaşımız şehit edilmişti. Onların yerine teröristler siper almıştı. Otlar bir insan boyu, görüşmesafemiz 15metre ancak vardı.Mevzilerimize el bombası atmaya başladılar. Kuru otlar tutuştu. Rüzgâr da vardı, kısa sürede yangın etrafımızı sardı.

YANDILAR: Yaralı bazı arkadaşlarımız sürünerek kayalıkların arkasına giremediler ve yanarak şehit oldular. Her taraftan mermi yağıyordu. Makineli tüfeklerin yerini tespit etmişlerdi, onlar da bize doğru ateş etmeye başladılar. Yangından dolayı duman her tarafımızı kapladı.

BUNLAR BİTTİ: PKK’lıların arkasındaki grup, Kürtçe, ‘Bunlar bitti, hepsini öldürün, saldırın’ diye emir veriyordu. Yangın onların bulunduğu bölgeye de yayıldı. Arkadaki grup, öndeki PKK’lıları zorlasa da onlar cesaret edip gelemediler. Sonra arkamızdan bir grup bize ateş etmeye başladı. Ormana girsek 4 tarafımız çevrilmiş. Yaşanacak panikle herkesi şehit etmeyi planlamışlar.

PÜSKÜRTTÜK: Biz toparlanarak bize saldıran 30-35 PKK’lıyı püskürttük. Nöbetçilerimizin şehit olduğu hâkim kayalıkları yeniden ele geçirdik. Çok sayıda yaralıları vardı ve onlar da ateşin ortasında kalmışlardı. Bir ara telsizde teröristleri azarlayan biri, yaralıları bırakıp kaçmalarını söyledi. Onlar da can havliyle çekildi.

ÇATIŞMA 40 DAKİKA SÜRDÜ

Hastanede tedavi gören askerler çatışmanın yaklaşık 40 dakika sürdüğünü ve uçakların bölgeye hiç gelmediğini anlattı. Başından hafif yaralanan tabur komutanları binbaşının bölgeye gelen kobralardan (helikopter) PKK’lıların olması ihtimaline karşı çevreyi taramalarını istediğini daha sonra Sikorsky helikopterlerin yaralıları hastaneye getirdiğini anlattılar. Güvenlik zafiyeti bulunmadığını belirten askerler, şehitlerin yüreklerini dağladığını “Vatan sağolsun” dediklerini, ancak yapılan haberlerin morallerini bozduğunu söylediler.

Bir asker de çatışmanın çıkmasından birkaç dakika sonra medyanın son dakika haberleri vermesinin düşündürücü olduğunu savundu. Köylülerin evlerine mermi isabet ettiği yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanlayan askerler, kırsal alanda tepeleri aşan 5 kilometre mesafe atan silahlarının olmadığını anlattı. Askerler ailelerinin yanlarına getirilmesiyle biraz moral bulmuş.

SEVİNÇ KUCAKLAŞMASI

Bu arada yaralı askerler Ankara GATA’da tedavisi süren ağır yaralı Onbaşı Regaip Özdemir’in gözlerini açtığı haberini birbirlerine sarılarak kutladı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.