Yılmaz: Kar, tarım ürünlerini soğuğa karşı korur

07 Aralık 2012 Cuma 14:25
Yılmaz: Kar, tarım ürünlerini soğuğa karşı korur






NEVŞEHİR (CİHAN)- Nevşehir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, kar yağışının toprağı battaniye gibi örterek tarım ürünlerini soğuğa karşı koruduğunu, topraktaki nemi arttırıp yeraltı suyunun zenginleşmesine de katkı sağladığını söyledi.

Okan Yılmaz, ilde kar yağışlarının başlamasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, karasal iklimin hâkim olduğu Nevşehir'de yazların sıcak ve kurak, kışların ise soğuk geçtiğini ve yıllık yağış miktarının 400 milimetre civarında olduğunu hatırlattı.

İklim özellikleri nedeniyle ildeki tarımsal üretimin, büyük ölçüde kuru tarım olarak yapıldığına ve yağışların ilin üretiminde en önemli etkiyi oluşturduğuna dikkat çeken Yılmaz, Bitkiler kışın uyku döneminde olduğundan pasif durumdadır. Düşük sıcaklık, bitkilerin gelişmesi için şarttır ve verimli olabilmeleri için belirli soğuk bir dönemden geçmeleri gerekmektedir. Ancak -20 derecenin altındaki sıcaklıklar kültür bitkileri için ölümcül etki yapar. Bu nedenle güzlük ekimlerin ilkbahara çıkabilmesi için kar örtüsüne ihtiyaç vardır. Her ne kadar günlük yaşantımızı olumsuz etkilese de kar, toprağı battaniye gibi örterek tarım ürünlerini soğuğa karşı koruduğu gibi toprak nemimin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleşmesine de katkı sağlar. dedi.

2011-2012 üretim sezonunun olumsuz iklim koşulları nedeniyle don ve kuraklık afetlerinin yaşandığı ve üretici açısından ekonomik kayıpların olduğu bir yıl olarak geçtiğini ifade eden Yılmaz, Bu nedenle sezonun düşen ilk karının bereket getirmesini dilerken, oluşabilecek afetlere karşı yine de üreticilerimizin tedbirli davranmaları ve bir risk paylaşım sistemi olan tarım sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ederim. ifadelerini kullandı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.