Yaşamımızın en temel öğelerinden biri olan; yağlar. Hücrenin oluşumundaki en temel maddelerden biri olmasına rağmen; Haklarında her kes bir şeyler söyler, iyidir, kötüdür, zararlıdır,kilo aldırır…vb. Yinede onsuz yapmamız imkansızdır. O kadar çok kullanım alanı vardır ki; birazdan bahsedeceğim, şaşıracaksınız.

Dünya nüfusu arttıkca  bütün dünyada beslenme problemi de beraberinde artmaktadır. Dünyada gıda üretimi yapan firmalar daha çok ürünü nasıl daha ucuza üretebilmek için birbirleriyle yarış halindeler. Tabii ki , şartlar böyle olunca g.d.o’lu ürünlerde, aromalı (suni olarak tatlandırılmış) ürünler piyasalarda kol gezmeye başladı. Domates yiyorsunuz, plastik gibi yada aromalarla tatlandırılmış. Aroma piyasasına bakarsanız, bütün dünya krizdeyken bile sektör çok karlı olarak büyümeye devam ediyor. Sebebi ürünleri ucuzlatacak bir girdi olması. Bu sebeple üreticiler saldırıyor.

İşte yağda böyle.  Dünya  yağ  piyasalarına  baktığımızda eskiden palm grubu  yağlar yalnızca sanayide kullanılırken, gıda da ise yalnızca  işlendikten sonra muhtemelen de margarin olarak kullanım alanı buluyordu.  Diğer yağlar karşısında pek değerli değildi. Şu anda yağ piyasalarının yıldızı konumunda. Sebebi ise,  dünya gıda sanayinin  bu yağa kurtarıcı ve maliyetleri düşürücü olarak saldırmasıdır. Bu nedenle Malezya, Endonezya ve Filipinler gibi ülkeler normal ormanlık alanlarını kesip palm plantasyonlarına  yönelmiş durumdalar.  Çünkü  ne  kadar üretirlerse  o kadar satılıyor.  Var mı böyle bir ürün?  Ama bu arada, doğal orman formlarını ve canlılığı yok ediyorlar, buna bakan yok.

Palm grubu yağlar normalde erime sıcaklığı yüksek olduğu için insan sağlığı için uygun değildir. En basit örnek olarak vücut içinde damar tıkanıklığının en büyük nedenlerindendir. Çünkü erime değerleri ortalama 50 derece civarındadır. Vücut ısısının 36,5 derece olduğunu düşünürsek, olayı anlamış oluruz. Şimdi bu yağlar nerelerde karşımıza çıkıyor.

    Pastacılık ürünleri ve pastalar

    İşlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis)

    Süt ürünleri (yoğurt,  peynir,  kaymak)

Kısaca, etiketinde  bitkisel   yağ yazan bütün ürünlerde ucuz olduğu için kullanılmaktadır.  Biz kaya gibi yoğurt  alırken aslında palm yağı katılarak üretilmiş bir yoğurt aldığımızı unutmayalım. Yada 10 kg sütten elde edilen 1 kg peynir nasıl oluyor da , 8,9 TL. gibi fiyatlarla marketlerde oluyor. Yada et grupları bu kadar ucuz olabiliyor. Bu ürünlerin etiketlerine baktığınızda hepsinde bitkisel yağ ibaresi vardır.

Tükettiğimiz ürünlerin etiketine bakalım ve sağlığımız için bu ürünleri kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Yine de tavsiyem  bu günün koşullarında zor olsa da; evde yapabildiğimiz ürünleri tüketmeye çalışalım. Bir ürün fabrikasyon olduğu zaman üretimin gerekliliği olan katkılardan kaçmak imkansız.

Sağlıklı günler dilerim.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fethi 2017-04-04 22:12:28

Yazı için teşekkürler dikkat etmeye çalışıyoruz