İçerde Duruşma, Dışarda Kuran-ı Kerim (2)

'30 SAYFALIK İDDİANAMEDE 30 YANLIŞ VAR' Yasadışı dinlemekle suçlanan emniyet mensuplarının avukatlarından Ali Aksoy, duruşmada verilen arada yaptığı açıklamada, iddianamenin eksik okunduğunu söyledi. Savcılığın hazırladığı 30...

03 Kasım 2014 Pazartesi 18:36
İçerde Duruşma, Dışarda Kuran-ı Kerim (2)






'30 SAYFALIK İDDİANAMEDE 30 YANLIŞ VAR'
Yasadışı dinlemekle suçlanan emniyet mensuplarının avukatlarından Ali Aksoy, duruşmada verilen arada yaptığı açıklamada, iddianamenin eksik okunduğunu söyledi. Savcılığın hazırladığı 30 sayfalık iddianamede 30 hata bulunduğunu aktaran avukat Aksoy, "İddianamenin 12 sayfası okunmadan başlandı. İlk etapta teknik olarak endişelerimiz devam ediyor. Dosyada, ifade alma sırasında kullanılması gereken teknolojinin hazır olmadığını gördük. Halbuki biz bununla ilgili 15 gün önceden mahkemeye dilekçeyle talepte bulunmuştuk. Konferans salonunun kullanılması noktasında, anlaşılan o ki teknik imkansızlıklarla boğuşmak zorunda kalacağız" dedi.
İddianamede yeralan hataların ciddi mağduriyetlere sebep olabileceğinin altını çizen Aksoy, şöyle devam etti:
"İddianamenin okunmayan kısmında, normalde müşteki mağdur ve şüpheli olarak görünen insanların isimleri vardı ve atfedilen suçlar vardı. Sevk maddeleri dediğimiz yasa maddeleri vardı. Burada aslında onların biz okunmasını şu açıdan istiyoruz, kanun bunların okunmasının zorunlu olduğunu söylüyor zaten. İddianame okunmadan yürütülen bir dava, direkt Yargıtay'da bozma sebebidir. 12 sayfası eksik okunduğu için bu haliyle karara bağlanırsa Yargıtay'da bozulur. İddianame 27-30 sayfa ama 30 tane hata var. Mesela en birinci maddede mağdur olarak görünen şahıs, mağdur değil. En basitinden bu. Bunlar okunmadan başlandı. Başka mesela isim hataları var. Sanık olarak gösterilen kişiler yanlış. İsimler var, meslekler yanlış yazılmış durumda. Bunlar çok ciddi hatalar. Orada şüpheli olarak görünen bir kişi var, o şahıs yok, öyle bir şahıs yok ortada. Savcının iddianamesi böyle. 30 sayfalık iddianamede 30 tane yanlış var. Tabii ki ciddi bir mağduriyet."
SANIKLAR İFADE VERDİ

Öğleden sonra tekrar başlayan duruşmada tutuksuz yargılanan sanık emniyet mensupları ifade vermeye başladı. İlk savunmayı yapan Ahmet Akpınar, "İstihbari dinleme, önleme dinlemesidir. Bilgi, duyum, ihbar, resmi yazılar sonucu istihbari dinleme yapılabilir. Daha sonra imha edilir. Delil oluşturmaz. İstihbari dinleme resmi yazıyla geldi. Üstlerimiz bilgi notu hazırlanması talimatı verdi. Bilgi notu hazırladım. İddia edildiği gibi şahsın kimlik bilgilerini gizlemedim. Şahısların hiçbirini tanımam, husumetim yoktur. Benim dinleme yapma yetkim yoktur. Dinleme yapmadım, özel hayatın gizliliğini ihlal etmedim. İddia edildiği gibi suç örgütü üyesi değilim" dedi
Terör, uyuşturucu madde suçları, cebir, tehdit, örgütlü suçların tespiti durumunda görevin kısım amiri tarafından ekibe verildiğini belirten Sanık Ahmet Yıldırım, “Ekip çalışmasını yapar. Bilgi notu hazırlar kısım amiriyle görüşür. Teknik takip talebi varsa bana intikal eder, bana gelen bilgi notunu değiştirmeden mahkemeye sunulmak üzere hazırlarım. İstihbarat daire başkanlığından görüş isterim, uygun görüş gelirse sıralı amirlerime sunarım. Sadece sekreterya görevi yapıyorum. Yazıcıyım, evrakları teknik büroya teslim ederim ve benim görevim burada biter. Tarafıma yöneltilen tüm suçlamaları kabul etmiyorum. 28 yıldır devlet memuruyum, vatanıma hizmet ettim" dedi.
Burak Cemal Yılmaz da "İstihbarat şubede yapılan dinlemeler suçla ilgili değil, suçun önlenmesiyle ilgilidir. Birbirimizi tanımayan arkadaşlar var burada. Örgüt diye bir şey söz konusu değil. Usulsüz dinleme yapma suçlamasını kabul etmiyoruz. Bazı arkadaşlar bizim zorla işlem yaptırdığımız gibi ifadelerde bulunmuş. Ben şu anki yönetimin baskılarıyla böyle ifade verdiklerini düşünüyorum" dedi.
Duran Akbaba ve Emrah Durdu da suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti duruşmaya yarın sabah devam etmek için ara verdi.
Bahri KARATAŞ/İZMİR, ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.