İçerde Duruşma, Dışarda Kuran-ı Kerim

İZMİR merkezli olarak geçen Ağustos ayında 13 ilde düzenlenen 'yasadışı dinleme' operasyonunda, aralarında birinci sınıf emniyet müdürünün de bulunduğu 32 sanığın 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz olarak yargılanmalarına başlandı....

03 Kasım 2014 Pazartesi 13:35
İçerde Duruşma, Dışarda Kuran-ı Kerim






İZMİR merkezli olarak geçen Ağustos ayında 13 ilde düzenlenen 'yasadışı dinleme' operasyonunda, aralarında birinci sınıf emniyet müdürünün de bulunduğu 32 sanığın 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz olarak yargılanmalarına başlandı. Duruşmaya beyin kanaması geçiren Batman eski İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan dışında tüm sanıklar ile 12 mağdur ve tarafların avukatları katıldı. İçeride duruşma devam ederken, dışarıda sanıkların yakınları Kuran-ı Kerim okuyup dua etti.
Ulusal bir gazetede 18 Mart tarihinde yer alan haberde çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasadışı dinlendiği belirtilince, ilk aşamada, listede isimleri bulunan 62 kişinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına ve Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak şikayetçi olmalarıyla birlikte soruşturma başlatıldı. Ayrıca, yasa dışı dinleme iddiaları üzerine İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde mülkiye ve polis baş müfettişlerince idari inceleme- soruşturma başlatıldı.
Soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 2010-13 yılları arasında görevli olan, daha sonra çeşitli rütbelere terfi eden 1 birinci sınıf emniyet müdürü, 1 ikinci sınıf emniyet müdürü, 1 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 1 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 2 emniyet amiri, 8 komiser, 2 komiser yardımcısı, 4 başpolis, 12 polis memuru olmak üzere toplam 32 emniyet görevlisi hakkında, 'kamu kurumlarında görevli memurların farklı isim ile farklı meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile anayasaya ve ilgili kanunlara aykırı olarak dinlendikleri' iddiasıyla gözaltına alınmaları talimatını verdi. Adıyaman, Ankara, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Kayseri, Malatya, Şırnak, Van ve Yalova'da 27 polis gözaltına aldı. 5 polis ise daha sonra kendileri gelerek meslektaşlarına teslim oldu. Aralarında, Hasan Ali Okan, Ramazan Karakayalı, İstihbarat Şube Müdür Yardımcılığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yapan, 7 Ocak'taki liman soruşturması sonrasında görevden alınan Taner Aydın, Kürşat Şenol Yılmaz, Burak Cemal Yılmaz, Hamza Doğan, Haldun Çabuk, Talha Ülkümen, Tarkan Kolik, Memduh Tosun ve Mustafa Edip Çakmak bulunduğu 11 kişi tutuklanırken, 21'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 11'i tutuklu 32 polis hakkında, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato'nun, 30 ile 961 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları için hazırladığı iddianameyi 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti. En çok ceza eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, Memduh Tosun, Taner Aydın, Tarkan Kolik, Haldun Çabuk hakkında, 961'er yıl olarak istendi. Avukatların itirazı sonucu üst mahkeme olan 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu 11 sanığın da tahliyesine karar verdi. Böylece davada hiç tutuklu sanık kalmadı.
İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülmeye başlanan davanın duruşmasına beyin kanaması geçiren Batman eski il Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan dışında 31 tutuksuz sanık ile 12 mağdur ve tarafların avukatları katıldı.
İçeride dava devam ederken, dışarıda ise sanıkların yakınları Kuran-ı Kerim okudu, dualar etti. Mahkeme başkanı hakim Hamdi Çiftçi, sanıkların kimlik tespitini yaptırdı. Kimlik tespitinin ardından, Çiftçi iddianameyi okumaya geçti. İddianamenin okunmasının ardından, sanıkların ifadesinin alınmasına başlanacak.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.