KANSEROJEN MADDE İÇEREN TİŞÖRTLERE EL KONULDU

ANTALYA, () - ANTALYA'da motosiklet tutkunları için efsane olan 'Harley Davidson' baskılı tişört ithal eden firmanın Çin'den sipariş ettiği tişörtlerde kansere neden olan 'aromatik amin' maddesine rastlandı. Ürünlere daha satışa sunulmadan...

18 Aralık 2014 Perşembe 12:11
KANSEROJEN MADDE İÇEREN TİŞÖRTLERE EL KONULDU






ANTALYA, () - ANTALYA'da motosiklet tutkunları için efsane olan 'Harley Davidson' baskılı tişört ithal eden firmanın Çin'den sipariş ettiği tişörtlerde kansere neden olan 'aromatik amin' maddesine rastlandı. Ürünlere daha satışa sunulmadan İstanbul Halkalı Gümrüğü'nde el konuldu.
Antalya'da ithalatçı firma aralarında tişört, gömlek, ceketin bulunduğu Çin üretimi 218 parça 'Harley Davidson' baskılı tekstil ürününü Belçika'daki depodan 22 Ekim günü satın aldı. İstanbul Halkalı Gümrük Müdürlüğü üzerinden firmanın Antalya mağazasına gönderilen ürünler arasından numune alan Gümrük Müdürlüğü teste tabi tuttu. Numunelerde yapılan 'azo boyar' testinin sonuçları 'olumsuz' çıktı ve kansere neden olan kanserojen madde tespit edildi. Durum Sağlık Bakanlığı ile paylaşırken ithalatçı firma Ant Motor'un yetkilileri 'aromatik amin' maddesi tespit edilen ürünlerin piyasaya sürülmediğini savundu. Kanserojen maddenin sadece 10 üründe ortaya çıktığını belirten firma yapılan testlerde sadece 10 adet tişörtte söz konusu maddenin bulunduğunu, tişörtlerin 2'sinin gümrükte imha edildiğini, 8 parçanın da gümrük gözetiminde tutulduğunu bildirdi. Açıklamada, söz konusu tekstil ürünlerinin piyasaya hiç sürülmediğini, satılması ve ya toplatılması, geriye çağrılması gibi bir durumun olmadığını belirtti.
Lösemi ve akciğer kanserine neden olan benzen molekülüne amin bağlanması ile elde edilen aromatik aminler grubunda anilin, benzidin, alfa ve beta naftil amin gibi maddeler yer alıyor. Yaygın olarak boya sanayiinde ve lastik imali işlerinde kullanılan bu maddeler mesane kanseri ve lösemiye neden oluyor. Fakat son dönemde yapılan araştırmalar söz konusu maddelerin meslek kaynaklı karaciğer kanserine de neden olduğunu gösterdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.