Köylülerin koruduğu 700 yıllık sancak çalındı..

Uşak'ın Sivaslı İlçesi'nde Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğrencilerinden Hacım Sultan'a ait olduğu belirtilen, köylülerin nesillerce koruyup sakladığı 700 yıllık sancak,

01 Şubat 2015 Pazar 11:50
Köylülerin koruduğu 700 yıllık sancak çalındı..






Köylülerin koruduğu 700 yıllık sancak çalındı..


Uşak'ın Sivaslı İlçesi'nde Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğrencilerinden Hacım Sultan'a ait olduğu belirtilen, köylülerin nesillerce koruyup sakladığı 700 yıllık sancak,

UŞAK'ın Sivaslı İlçesi'nde Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğrencilerinden Hacım Sultan'a ait olduğu belirtilen, köylülerin nesillerce koruyup sakladığı 700 yıllık sancak, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çalındı. Jandarma hırsızlığı kimin gerçekleştirdiğinin belirlenmesi ve yakalanması için çalışma başlattı. Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk ise, sancağın tarihi değerinin olmadığını ve envanter kaydının bulunmadığını söyledi.

Hacım Köyü'nde bulunan Hacım Sultan Türbesi yanındaki eski dernek binasında üç metre uzunluğunda ahşap direğiyle birlikte saklanan yıpranmış Hint kumaşı üzerine sarı zeminli, sarı simlerle işlenmiş sancak, odanın kapı kilidini kıran kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çalındı. Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğrencilerinden Hacım Sultan'a ait olduğu belirtilen sancaktan geriye çamurlu ayakkabı izleri ile üzerinden kopan bez parçaları kaldı. Köy muhtarı Hasan Hüseyin Akar, hırsızlığı jandarmaya bildirdi. Köye gelen ekipler, sancağın bulunduğu odada inceleme yaparak delil aradı. Hırsızlığı kimin gerçekleştirdiğinin belirlenmesi ve yakalanması için çalışma başlatıldı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

'ODA BİR AYDIR AÇILMIYORDU'

Sancağı nesillerdir sakladıklarını vurgulayan köy muhtarı Hasan Hüseyin Akar şunları söyledi: "Tarihi sancak köyümüzde 700 yıldır koruma altındaydı. Bir yıl öncesine kadar köyümüzde kurulan Hacım Sultan Derneği tarafından korunmakta olan sancak, derneğin geçen yıl kapanması üzerine muhtarlığımıza teslim edildi. Biz de bulunduğu yeri bozmayarak sancağı dernek binasındaki odada koruyorduk. Oda bir aydır açılmıyordu. Dernek binasına geldiğimizde demir kapıdaki kilit göbeğinin yerinden çıkarılarak kapının açıldığını ve sancağın yerinde olmadığını fark ettik. Hemen jandarmayı arayarak sancağın çalındığını ihbar ettim. Jandarma gerekli incelemelerini yaptı. Konuyu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne de ilettim."

DÜĞÜNLERDE VE ETKİNLİKLERDE AÇILIRDI

Yıpranmış olan sancağın daha önce yetkililer tarafından incelenip fotoğraflandığını ifade eden Akar şöyle devam etti:
"Yıllar önce Ankara'dan ekipler gelerek sancağı inceledi. Hatta sancağı alarak tamiratını yapıp, Uşak'ta müzede sergileyeceklerini söylediler. Ancak bir daha ne arayan ne de soran oldu. Sancak köyümüzde düzenlenen etkinliklerde ve düğünlerde açılırdı. Ancak geleneklerimiz yıllardır yapılmadığından sancak da kullanılmıyordu. 700 yıldır koruduğumuz sancağımız dernek binasında yüzyıllardır duruyordu. Şimdiye kadar hiçbir hırsızlık girişimi olmamıştı."

TARİHİ DEĞERİ YOK AÇIKLAMASI

Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk ise sancağın tarihi değerinin olmadığını, bu nedenle de envantere kayıtlı olmadığını söyledi.
Son Güncelleme: 01.02.2015 11:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.