MADENCİLERİN YER ALTINDAKİ EYLEMİ SÜRÜYOR (2)

GMİS: OCAK SONUNA KADAR 659 İŞÇİ ÇIKARILACAK Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, maden işçilerinin, 60 arkadaşlarının işten çıkarılması nedeniyle yer altında ocaktan çıkmama eylemi yaptıkları işletmenin,...

19 Aralık 2014 Cuma 15:14
MADENCİLERİN YER ALTINDAKİ EYLEMİ SÜRÜYOR (2)






GMİS: OCAK SONUNA KADAR 659 İŞÇİ ÇIKARILACAK
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, maden işçilerinin, 60 arkadaşlarının işten çıkarılması nedeniyle yer altında ocaktan çıkmama eylemi yaptıkları işletmenin, Ocak ayı sonuna kadar 659 işçiyi işten çıkarıp iş yerini tasfiye edeceğini Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'ne bildirdiğini açıkladı. Şirketin, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan hazırlık işleri için ek süre talebinde bulunduğunu, bunun da gerçekleşmediğini ifade eden Alabaş, şöyle konuştu:
"Şirket yetkilileri, İş Kanunu'nun 29'uncu maddesi gereği, 30 Aralık 2014 tarihi sonuna kadar 497, 2015 Ocak sonuna kadar da 162 kişiyi işten çıkararak iş yerini tasfiye edeceğini tebliğ etti. Problemin çözülmemesi nedeniyle dün 60 kişinin işine son verildi. Maden işçileri, kendilerini ocağa kilitleyerek probleme çözüm bulunmasını istiyor. 'Biz üretmek, kazanmak ve kazandırmak istiyoruz' diyorlar."
SORUNUN ÇÖZÜMÜ SİYASİ
Bürokrasinin sorunu çözemediğini, problemin siyasi olduğunu, TTK Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın konudan bilgisi olduğunu ifade eden Alabaş, "Hükümetin, ilgili herkesin bilgisi var. Bu problemin çözümü siyasi bir karardır. Biz devletimizin maden işçisinin ölüsüne değil dirisine sahip çıkmasını bekleriz. Maden işçilerinin sorunlarını çözmelerini istiyoruz. Böyle bir süreçte işsiz kalmalarına kimsenin gönlü razı değil. Bu problemi de siyasi iradenin çözmesini bekliyoruz" dedi.
İşsizlik korkusunun ölüm korkusunun önüne geçtiğini vurgulayan Alabaş, "HEMA Kandilli İşletmesi, Ereğli'nin en büyük istihdam kaynağı. 6.5 aydır problemin çözümü adına adım atılamıyorsa burada hükümet adına, yönetenler adına, devlet adına söylenecek söz bulamıyorum. Maden işçileri canları, hayatları pahasına üretmek istiyorlar, kazandırmak ve kazanmak istiyorlar. Tek amaçları bu. Kışın yaklaştığı bu dönemde işsiz kalma korkusuyla yeraltına kendilerini kilitledile." diye konuştu.

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () -

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.